29 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Audi поведе след етап 2 на рали Дакар 2024

Петерханзел най-бърз за деня с рекорд, Сайнц оглави класирането

Етап 2 на рали Дакар 2024 към Ал Дувадими отведе участниците в надпреварата към географското сърце на Саудитска Арабия. Отсечката с дължина от 462 километра сервира първите дюни в тазгодишното състезание, но като цяло бе бърза и технична.

Стефан Петерханзел, след не особено добър първи етап, бе най-бързият пилот в класа на автомобилите. Живата легенда на рали Дакар успя да измъкне едва 29 секунди на Себастиан Льоб, а етапната победа за пилота на Audi бе неговата 50-та зад волана на автомобил. „Господин Дакар“ има 14 победи в пустинния маратон – 6 с мотоциклет и 8 с автомобил, като с вчерашното си постижение изравни рекорда на Ари Ватанен. В добавка, французинът има още 33 победи с мотоциклет – постижение до момента изравнено само от Сирил Депре.

Извън дневния триумф, Audi се поздравиха и с оглавяване на генералното класиране при автомобилите, където, обаче, на върха е Карлос Сайнц. Матадорът завърши с едва осмо време, на 17 минути зад съотборника си, но това, в комбинация със слабото представяне на победителя от етап 1 Гийом Де Мевиус (Toyota) му бе достатъчно да излезе начело. Сайнц води с малко по-малко от две минути пред Язид Ал Раджи (Toyota, 5-и за деня), а челната тройка допълва Льоб, на 4 минути зад лидера.

Изключително добро представяне направи друг „новобранец“ в отбора на Toyota. Става въпрос за американеца Сет Кинтеро, досега участващ в Дакар с бъгита, който се класира трети за деня, на 3 минути след Карлос Сайнц, а във временната подредба е четвърти, над 3 минути зад Себастиан Льоб.

Ситуацията в рали Дакар винаги може да се промени мълниеносно и вторият етап при мотоциклетите го доказа безспорно. Докато звездата на Hero Рос Бранч успя да задържи лидерството в класирането, макар и завършвайки с 11-о време отсечката, то пилотът на Kove Мейсън Клейн изживя сериозен кошмар. Мотоциклетът на Клейн се повреди на едва 46 километра след старта, като американецът изгуби над два часа в ремонти, с което мечтата му за призово класиране се изпари.

Още по-сериозна е ситуацията за частния испански пилот Карлес Фалкон, който падна почти в края на етапа и бе откаран с хеликоптер в болницата на Ал Дувадими с много тежки контузии.

Етапната победа на две колела грабна Начо Корнехо от тима на Honda, който надделя с 5 минути над Лучано Бенавидес с Husqvarna. Трети за деня се нареди още един чилиец и пилот на японската марка – Пабло Кинтания. С етапната си победа Корнейо излезе на второ място във временната подредба на около 3 минути зад Бранч. Топ 3 допълва Рики Брейбек с Honda, който завърши деня с пето време.

С втора поредна етапна победа, Марсело Медейрос удържа лидерството във временната подредба при ATV-четириколките. Бразилецът надви с 4 минути словака Юрай Варга и аржентинеца Мануел Андухар с почти 6. Същата е подредбата и в генералното, където, обаче, Медейрос води съответно със 7 и 14 минути пред опонентите си.

Нов ден и нова доминация на фамилията Гочжал при Challenger-бъгитата в рали Дакар 2024. Младият действащ шампион Ерик отново бе безкомпромисен и отново направи дуел с чичо си Мичал, побеждавайки го точно с минути. Също около минута не достигна на таткото Марек да влезе в топ 3, където бе изпреварен от Мич Дютри. В генералното, обаче, Гочжал държат фронта, окупирайки челната тройка. Ерик е водач, на малко над минута пред чичо си и на 11 пред баща си.

При серийните SSV-бъгита мотоциклетният ветеран Герард Фарес Гуей взе етапната победа, изпреварвайки друг познат ни пилот на мотор от миналото – Ксавие Де Султре. Гуей се изкачи до водач в класирането, с 2 минути пред Родриго Варела, който пък успя да отнесе 15-минутно наказание. Де Султре е трети, на 11:30 минути зад лидера.

В класа на камионите Янус Ван Кастерен с Iveco отново бе най-бърз, но този път взе едва 6 секунди на Алеш Лопрайс (Praga). Лопрайс вече е на второ място в генералното класиране, на малко под 13 минути зад настоящия шампион от тежкотоварния клас. Челната тройка допълва сънародникът му от Чехия Мартин Мачек с Iveco, който бе и трети за деня.

Третият етап на рали Дакар 2024 отвежда кервана към Ал Саламия. Директорът на надпреварата Давид Кастера отново е безпощаден към състезателите, тъй като 438-километровата отсечка е маратонска и механиците ще имат едва два часа на разположение за работа по машините след финала. После, участниците отиват в маратонски бивак, а возилата ще са в парк ферме. Преди всичко това да се случи, обаче, пилотите ще трябва да се справят с наелектризиращ микс от камънаци, пясъчни полета и дюни.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.