25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Битки в подножието на върха в етап 6 на Рали Дакар 2022

Денят преди почивката бе горещ в много отношения

Етап 6 на рали Дакар 2022 предложи смесени емоции за участниците в отделните категории на маратона. В отсечката около Рияд, автомобили и камиони караха по трасето на мотоциклетистите от предния ден и обратно - леката кавалерия трябваше да следва коловозите на четириколесните машини.

Размяната на трасетата доведе и до сериозни проблеми в класа на мотоциклетите - заради по-големите коловози, оставени от тежките автомобили и камиони, в комбинация с изсипал се дъжд, етапът за мотори и ATV бе неутрализиран на 101-ия километър от планираните 348. Което бе добре дошло за някои от пилотите, които бяха продължили след неутрализацията и имаха навигационни проблеми.

Така, най-бърз в скъсения етап стана Даниел Сандерс, който надделя с 2 минути и половина над съотборника си в GasGas Сам Съндърленд. Трети за деня финишира Матиас Валкнер с КТМ, само на 10 секунди зад Съндърленд. С етапната си победа Сандерс измести от третото място в генералното Адриан Ван Беверен (Yamaha, 8-и за деня). Съндърлленд все още е водач във временната подредба, следван от Валкнер.

Вижте най-бързите мотоциклетисти в екшън:

В класа на ATV-четириколките руснакът Александър Максимов взе първата си етапна победа в рали Дакар, като надделя с едва 9 секунди над Александър Жиру. Жиру е лидер в класа, следван от Пабло Копети на по-малко от 5 минути, докато Максимов е трети е генералното, но на над 36 минути от водача. При SSV-бъгитата Родриго Оливейра продължава да е начело на колоната, а при леките прототипи Сет Кинтеро взе шестата си етапна победа в рали Дакар 2022, но и тя не му помогна да детронира Франциско "Чалеко" Лопез от върха в генералното класиране.

Интересна бе ситуацията при автомобилите преди почивния ден на рали Дакар 2022. На 100 километра след старта на етапа мнозина от водещите пилоти се изгубиха по трасето заради сложна контролна точка. От цялата ситуация "намаза" досегашният незабележим пилот на третия болид BRX Hunter Орландо Теранова, който взе първата си етапна победа от 2015 година насам. Силен ден имаше и пилотът на Audi Матиас Екстрьом, който финишира втори, на минута след победителя и плътно следван от Язид Ал Раджи (Toyota).

Въпреки 10-ото си място а деня, Насер Ал Атия продължава да е лидер в генералното класиране. Втори там вече е Ал Раджи, на почти 49 минути зад катареца, който измести Себастиан Льоб. Деветкратният WRC-шампион определено нямаше добър ден, като бе един от изгубилите се в отсечката и финишира етапа с 30-о време. Французинът е плътно зад Ал Раджи, като теоретично има (минимален шанс) да се бори за победата.

Вижте топ 3 на автомобилистите за деня:

Интересно е и развитието на ситуацията с Жиниел Де Вилиерс, който, както писахме, бе наказан с 5 часа заради това, че удари мотоциклетист във втория етап. След постъпила информация от ударения пилот, че няма претенции и приема ситуацията като неволна, стюардите взеха решение да отменят наказанието на южноафриканецът и той се завърна на 4-о място в генералното класиране.

Нищо ново под слънцето в класа на камионите, където рали Дакар 2022 се превърна във вътрешнозаводско съревнование за Камаз. Андрей Каргинов взе втора поредна етапна победа, измъквайки нищожните 9 секунди пред Дмитри Сотников. Трети за деня на финала бе Едуард Николаев, на 45 секунди зад победителя.

В генералното класиране лидер продължава да е Сотников, следван от Николаев и Шибалов. Най-близкият конкурент на "Синята армада" - Янус Ван Кастерен (Iveco) изостава с над един час.

Днес рали Дакар 2022 се отдава на почивен ден в Рияд, след което маратонът продължава с 402-километров специален етап от Рияд до Ал Давадими, в изцяло нова за надпреварата територия. В менюто ще има огромни порции пясък и дюни.

Подробен видео репортаж от етап 6 на рали Дакар 2022:



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:05 1
+ 0
- 0
sffsdf38821
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.