19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Дакар 2017: драми при моторите, Peugeot непобедими след етап 10

След поредното прекъсване заради лошото време, рали Дакар 2017 бе възобновено с пълна сила. Състезателите се сблъска директно с много тежък и дълъг етап, в който жегата доусложни и без това сложната заради трудната навигация ситуация.

Най-драматично бе положението при мотоциклетистите, които традиционно са най-неустойчиви към тежките климатични условия. Но най-голямата драма за деня определено бе отпадането на претендента за титлата или поне твърд абонат за второто място Пабло Кинтания. Чилиецът загуби време в етапа, но не това бе проблема, а фактът, че колабира след тежко падане и бе отведен в болница, с което участието му в рали Дакар 2017 приключи.


Сходна бе и ситуацията с миналогодишния сребърен медалист Стефан Швитко. Пилотът на КТМ се раздаде на максимум и дори даде второ време за деня, но веднага след пресичането на финала колабира и бе откаран в медицински център. Все още не е ясно дали словакът ще продължи участието си в надпреварата.

Иначе, най-бърз за деня бе пилотът на Honda Микаел Метж, който обаче получи едночасово наказание, което го срина в класирането. Така, етапен победител стана съотборникът му Хоан Бареда. Бареда успя да измъкне едва 24 секунди на Швитко, който пък бе пресиран до края от аржентинеца Франко Каими, който допълни дневния подиум.

В генералното класиране, обаче, еднолично вече властва КТМ, след като Сам Съндърленд удържа лидерството в генералното класиране на рали Дакар 2017, а след него са съотборникът му Матиас Валкнер и пилотът на Himosina Team Херард Фарес Гел. И докато Съндърленд има недостижим аванс от половин час начело на подредбата, то битката за второто място тепърва предстои, а в нея може да се намеси и пилотът на Yamaha Ван Беверен.ю

В класа на ATV-четириколките, Сергей Карякин е на път да стане първият руснак триумфирал в този клас. Карякин взе етапната победа с преднина от почти 11 минути пред победителя от 2014 година Игнасио Касале. А разликата помежду им в генералното е 21 минути в полза на руснака. Третият в общата подредба - Аксел Дютрие е чак на 3 часа след двамата претенденти.


Драматични моменти имаше и при автомобилистите. Тим лидерът на Peugeot Стефан Петерханзел удари насрещно движещ се мотоциклетист, на едно от местата с трудна навигация. За разлика от други подобни ситуации, в които "Мосю Дакар" дори не си е правил труда да спира, този път остана на местопроизшествието, за да помогне на пострадалия Симон Марчич. В резултат, натрупаният пасив от около 11 минути му бе възстановен и така взе етапната победа пред съотборника си Себастиан Льоб с преднина от 7 минути. В генералното класиране на рали Дакар 2017, Петерханзел е с аванс от 5:50 минути пред 9-кратния WRC шампион, така че борбата ще продължи до последно.

Трети и за деня, и в генералното е Сирил Депре, като по този начин Peugeot става тотален доминант, окупирайки подиума. Нещата вече са решени, освен ако самите пилоти на френския тим не направят някоя грешка, тъй като най-бавното Пежо е с половин час аванс пред 4-ия в подредбата - Нани Рома (Toyota).

Големият губещ за деня бе Мико Хирвонен. Финландецът загуби над час заради проблеми в навигацията в първата половина на отсечката, но голямата драма за него дойде след като се удари в камион и потроши охладителната система на своето Mini. Така, Хирвонен натрупа общ пасив от почти 5 часа за деня и над 5 за генералното, а X-Raid загуби всякакви шансове дори да помирише подиума в ралито.

При камионите, нещата също се усложниха, след като доскорошният водач в генералното класиране Херард Де Рой имаше тежък ден и загуби 23 минути спрямо етапния победител Едуард Николаев (Камаз). Николаев от своя страна вече оглави и генералното класиране, с аванс от 5 минути пред съотборника си Дмитри Сотников. Очевидно, Камаз ще вземе титлата в рали Дакар 2017, но все още не е ясно с кой от двамата си пилоти. Все пак, има още два етапа, които макар и не много дълги, могат да се окажат изненадващо тежки.

Днес е предпоследната и решаваща отсечка на рали Дакар 2017. Етапът от Сан Хуан до Рио Куарто е с дължина от 750 км, 290 от които състезателни, като ще предложи тежък терен с дюни в първата си част и бързи рали отсечки във втората. Очаквайте подробности.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:57 1
+ 0
- 0
sffsdf20208
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.