26 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Дакар 2018: Льоб взе етап 4, Yamaha начело при мотоциклетите (видео)

Етап 4 на рали Дакар 2018 отново се оказа доста драматичен за някои от водещите "играчи". Най-голямата драма за деня, определено бе отпадането на победителя от 2017 година и доскорошен водач при мотоциклетите Сам Съндърленд, който падна и се нарани лошо в отсекчата край Сан Хуан в Перу. Така, досегашният доминант в надпреварата КТМ остана дори без представител в челната тройка на временната подредба.

С много добро каране, пилотът на Yamaha Адриан Ван Беверен спечели етапа и олгави генералното класиране, а неговият съотборник Ксавие Де Султре бе втори за деня. С третото си място в отсечката Кевин Бенавидес (Honda) е трети и в оверола, а пред него е пилотът на Husqvarna Пабло Кинтания. Все още, обаче, нищо не е решено при двуколесните, тъй като разликите в топ 10 не са особено големи и битката тепърва предстои.

При автомобилите, Себастиен Льоб бе безупречен и успя да надделее над съотборниците си в Peugeot Карлос Сайнц и Стефан Петерханзел. В генералното, обаче, 9-кратният WRC шампион все още е на втора позиция, на почти 7 минути зад Петерханзел. Топ 3 във временната подредба допълва Сайнц, на 6 минути зад Льоб.

Що се отнася до четвъртия пилот на Peugeot - Сирил Депре, той изживя истински кошмар. След като счупи сериозно окачването на задно дясно колело на болида Peugeot 3008 DKR Maxi, шампионът с мотоциклет загуби няколко часа, изчаквай асистенския камион. Така, мечтата му за титла в "Дакар" с автомобил се изпари. до редакционното приключване на статията нямаме официална информация как е успял да финишира, но в стартовата листа за днес е 18-и.

Кошмарен бе и денят за пилотите на Toyota. След като взе етапната победа в третия етап, Насър Ла Атия загуби почти един час в четвъртия. Катарецът на два пъти спука гума, после заседна в пясъка и в крайна сметка финишира 11-и. В генералното класиране Ал Атия е 4-и, но на почти 59 минути след водача Петерханзел. Денят бе тежък и за съотборника му Жиниел Де Вилиерс, който със сходни проблеми загуби час и 13 минути, като в генералното е едва 8-и, на близо час и половина след лидера.

При камионите, нешата започват да изглеждат предрешени, след като Едуард Николаев взе етапната победа с почти 28 минути аванс пред основния си конкурент Федерико Виягра. Пилотът на Камаз има почти 37 минути преднина в генералното спрямо "острието" на Iveco, а двете машини се откъснаха далеч пред останалите в тежкотоварната категория. В класа на SSV-бъгитата, лидер стана Патрис Гаруст с Polaris, който взе етапната победа.

В класа на ATV-четириколките, Сегей Карякин бе етапният победител в двубоя с Игнасио Касале. Касале, обаче, е водач в генералното с 25 минути аванс пред руснака. Третото място във временната подредба е за перуанеца Алексис Ернандез, който бе трети и за деня.

Днес, керванът на рали Дакар 2018 се отправя към Арекипа, като този път мотоциклети и ATV ще карат по различно трасе от това на автомобилите и камионите. Солидна порция пясък очаква състезателите в отсечката с дължина 266 км за малокалибрените и 268 за по-големите возила.

Очаквайте информация и не пропускайте огромната и атрактивна галерия със снимки, намираща се над статията!



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:24 1
+ 0
- 0
sffsdf30341
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.