19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Дакар 2018: почти статукво след етап 8, отмениха етап 9 (видео)

Осмият етап на рали Дакар 2018 бе най-дългият в тазгодишното издание на офроуд маратона. Отсечката от Уюни до тупица бе с дължина от 496 състезателни километра, а в добавка бе и втора част от маратонския етап и състезателните машини караха с ремонти, извършени (по възможност) от самите състезатели и най-важна тук бе предпазливостта.

Започваме с мотоциклетите, където за момента е най-интересната ситуация, с нови етапни победители и водачи в класирането всеки ден. Драмата тук бе за Ксавие Де Солтре - пилотът на Yamaha, който се движеше на 6-о място в класирането и бе опора за тим лидера Адриан Ван Беверен, падна лошо на 176-ия километър и бе откаран в болница със счупвания. Така, Беверен ще трябва да разчита най-вече на себе си в оставащите етапи.

Хоан Бареда Борт пък, който завърши седмия етап като победител, но със силни болки в коляното, се оказа без счупвания и продължи участието си в рали Дакар 2018. Явно, травмата му все пак бе сериозна, тъй като пилотът на Honda намали темпото и завърши деня като 8-и в генералното, с изоставане от 8 минути спрямо водача.

А начело при двуколесните пилоти продължава да е Ван Беверен, но с нищожните 22 секунди пред Кевин Бенавидес (Honda, 4-и за деня). Етапната победа взе Антоан Мео (КТМ) в двубой с Рики Брейбек (Honda), а във временната подредба Мео е 6-и, на 10 минути след лидера. Неговият съотборник Матиас Валкнер е в топ 3, на 6:30 минути след Беверен и на 6 след Бенавидес.

При автомобилите, след кошмарния си етап 7, Стефан Петерханзел се окопити и грабна етапната победа, негова 40-та с автомобил при участията си в "Дакар" до момента. Петерханзел си спретна луда гонка със съотборника си в Peugeot Сирил Депре, като успя да му измъкне 49 секунди. Трети за деня бе Насър ал Атия, който се опитва да стопи максимално много от едночасовата си разлика с лидера в генералното класиране Карлос Сайнц. Катарецът заяви, че се надява Матадорът да сгреши някъде в останалите етапи, за да може да атакува титлата.

Сайнц, обаче, за момента залага на сигурно, тъй като има едночасова преднина и може да си го поззволи. Петерханзел от друга страна ще се опита да натиска Насър, за да му отнеме второто място и при нужда - също да се бори за победата в автомобилния клас.

На сигурно кара и Игнасио Касале. Лидерът в класа на ATV-четириколките вече не се бори за етапни победи, а да запази аванса си в генералното класиране. Касале вече е с преднина 1:45 часа пред втория в класирането Йеремиас Фериоли, след като доскорошният му преследвач Алексис Ернандез имаше кошмарен ден с огромно изоставане, а другият претендент за тройката - Пабло Копети, отпадна от рали Дакар 2018 ден по-рано заради преумора и технически проблеми.

При камионите, Дмитри Сотников донесе етапната победа за Камаз, а водач в генералното продължава да е съотборникът му Едуард Николаев. Федерико Виягра (Iveco) се опитва да стопи разликата с Николаев, като успя да махне около 4 минути, но руснакът все още има солиден аванс от 46 минути. Междувременно, Серхей Вязович (МаЗ) изпадна от топ 3 на временната подредба, след като вчера изгуби над един час в етапа до Тупица. Така, трети в генералното при тежкотоварните, за момента е пилотът на LIAZ Матин Мачик, с половин час пред Вязович.

В класа на SSV машините Рейналдо Варела (Can Am) изглежда недостижим с аванса си от час и 45 минути. Бразилецът на всичкото отгоре взе и поредна етапна победа, за да е по-сладък триумфът му.

Днешният етап 9 на рали Дакар 2018 пък бе отменен. Причината са сериозните наводнения в района между Тупица и Салта, които правят трасето на места непроходимо заради свличания на земни маси и прелели реки.. Така, керванът на надпреварата ще влезе в Аржентина по асфалт, а утре ралито ще продължи с отсечка от Салта до Белен.

Между другото, този район на Аржентина във всяко едно издание на Дакар винаги е с валежи и наводнения и общо взето няма рали, в което поне един етап в тази част на страната да не е отменян. За съжлание, след отказа на Чили да е част от надпреварата, няма друг достъп до централните и южни райони на Аржентина, които са по-сухи и позволяват безпроблемно протичане на ралито.

Разгледайте галерията над статията и очаквайте информация след рестарта на рали Дакар 2018.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:24 2
+ 0
- 0
sffsdf30428

Рейтинг :
09.09 2023 в 05:23 1
+ 0
- 0
sffsdf30428
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.