29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

F1: Как хитрият Хамилтън направи Ботас свой роб до края на сезона

Последното състезание от календара на Формула 1 в Унгария няма да бъде помнено дълго и с нещо кой знае какво. През сезона станахме свидетели на доста по-интересни и вълнуващи надпревари, съпътствани от огромна доза напрежение до карирания флаг. На Хунгароринг също имаше някаква интрига за местата на подиума, или поне изглеждаше така за обикновения зрител.

В общи линии статистиката ще съхрани за историята двойната победа на Ferrari, дошла след много здрава работа на екипа и пилотите на италианците. Както и третото място на Валтери Ботас от отбора на Mercedes. Именно тази трета позиция обаче е тема на следващите разсъждения, в които ще споделим мнението си защо Ботас взе може би най-лошия подиум в кариерата си.

За тези, които не са успяли да гледат състезанието, ще резюмираме накратко. Ботас и съотборникът му Люис Хамилтън потеглиха от втора редица, като след излизането от бокса за смяна на гуми се оказаха примамливо близо до пилотите на Ferrari Себастиян Фетел и Кими Райконен и поведоха атака към челото на колоната. Ботас изглеждаше бърз, но Хамилтън бе още по-бърз, но пък имаше лошия късмет да страда от липса на комуникация с бокса заради технически проблем.

В крайна сметка хората, взимащи големите решения, успяха да сигнализират на Ботас да отстъпи третата позиция на по-бързия Хамилтън, за да може той да пробва атака срещу втория Райконен. Бе дадено и обещание на съотборника на Люис, че третото място ще му бъде върнато, ако атаката е неуспешна. А в крайна сметка тя се оказа такава поради ред причини, които няма да обсъждаме сега.

В същото време обаче Ботас се оказа неспособен да следва съотборника си близо и трябваше да бъде окуражаван на няколко пъти от бокса да се доближи до Люис, за да може да бъде изпълнено обещанието и британецът да върне третото място, ако не успее с щурма срещу "Черните кончета". В последната обиколка разликата между съотборниците на Mercedes обаче бе над 5 секунди. И тогава дойде ходът на Хамилтън, определен от мнозина за "невероятна демонстрация на мъжкарство, професионализъм и отборна етика". Люис намали в последния завой, изчака Ботас да го задмине и едва парира атаката на залепилия се за съотборника му Макс Вестапен, за да завърши в крайна сметка четвърти и да връчи подиума на Ботас.

Този иначе изключително джентълменски ход обаче има няколко скрити аспекта и можем да кажем, че най-големият печеливш от тях е самият Хамилтън. Факт е, че той се лиши от три допълнителни точки, които в края на сезона могат да натежат в свирепата битка за титлата със Себастиян Фетел. Тук обаче свършват минусите и започваме да трупаме плюсовете за Люис.

На първо място - очеизваден Пи Ар ход от страна на трикратния световен шампион. Осъзнавайки, че в последните месеци настъпи котето по опашката прекалено много пъти и разклати доверието към него дори у накои от твърдите му привърженици, Люис имаше нужда да поизтупа прашасалия си имидж с някаква благородна, човешка и сърцераздирателна акция. Нещо безкористно, в имено на някой друг, от уважение и от чувство за дълг. И нямаше по-добра ситуация от тази, в която попадна. От Люис-мрънкалото и Люис-"Не мога да контролирам нервите си", само за няколко секунди той се превърна в щедрия шампион, който жертва собствения си интерес, за да бъде "честно" в бокса. С този ход той бетонира отново симпатиите на "твърдия" си електорат, който бе започнал да губи. А тези, които не го харесват, така или иначе не са цел за хитрия Хамилтън.

Още по-важният плюс за него обаче е тоталното поробване на Ботас до края на сезона. В момент, в който финландецът все по-малко изглеждаше като Кими Райконен във Ferrari - разбирайте безгласна патерица, водоноска на първия пилот на отбора, който трябва да се прави на клоун и който няма право на победа, дори да е по-бързият от двамата в отбора, този ход на Люис затвори устата на Ботас за всяка бъдеща "услуга", която новакът в Mercedes ще трябва да свърши в оставащите състезания.

Не трябва да имате съмнение, че от тук до финала на кампанията при всеки опит за протест, желание или претенция за каквото и да е от страна на Ботас, на него ще му бъде припомняно това, което се случи в Унгария. Той стана заложник на това безмислено и най-вече - незаслужено от него трето място и всеки път, когато вдигне глава, ще чува "Люис те пусна на Хунгароринг, сега ще слушаш и ще изпълняваш, защото той се бори за титлата". А колкото и тъжно да бъде да го признаем, Ботас не прояви и грам характер в ситуацията и попадна аматьорски в капана на съотборника му.

Защо беше безмислен целият този цирк ли? Защото Ботас чисто обективно бе по-бавният от двамата, дори да не отчитаме мястото на двамата в генералното класиране и това кой за какво се бори. Валтери не показа темпото на съотборника си, не изпълни подканянето да се движи близо до него и на всичкото отгоре бе заплашен много сериозно от Макс Верстапен в последните обиколки. Ами ако холандецът се беше промъкнал покрай буквално спрелия британец в последния завой и беше смъкнал още няколко точки от актива му?

Финландецът се самодовърши с прохленчването след финала, че се е "бил притеснил дали Люис ще му върне третото място". Колкото и да четем или слушаме тези думи, те звучат меко казано инфантилно за средата на Формула 1 и по-скоро говорят за липсата на онези физически атрибути, които различават големите мъже от малките момчета. А ако Валтери изпитва удоволствие от такъв подиум, то това говори още по-зле за него.

Толерирането ни към изкусвеното подреждане на пилотите на един отбор клони към нула, но всяка логика сочеше, че Хамилтън трябва да завърши трети и да вземе точките от това си постижение, защото беше по-добрият между двамата в това състезание. Той обаче предпочете да изиграе тази сценка с хитрия план да изкара съотборника си от уравнението до края на шампионата. Сега остава да видим дали сметките ще се окажат точни. Ако това не се случи, не трябва да буди съмнение, че Хамилтън ще обърне плочата и ще обвини Ботас, Волф, Mercedes и дори може би Папата за загубата на тези три точки в Унгария.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:30 2
+ 0
- 0
sffsdf27363

Рейтинг :
01.08 2017 в 09:04 1
+ 4
- 4
Много пристрастна статия ... Защо не коментирате по-обстойно постъпките на Ферари и в частност изтривалката Кими ? Люис показа, че е порастнал и че е спокоен, това стана факт и с начина по който скъса нервите на Фетел в Баку ... израстване което го отличава от всички в момента !
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.