16 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

F1: Слаба тактика на Ferrari, Mercedes започна сезона с двойна победа

Нико Розберг (Mercedes) спечели първия кръг от календара на Формула 1 - Гран при на Австралия. Двойната победа на отбора бе осигурена от второто място на световния шампион Люис Хамилтън, а третото място в познатата конфигурация бе за Себастиян Фетел (Ferrari). Състезанието обаче далеч не беше безинтересно, като не друго, а неубедителната тактика и избор на гуми лишиха Фетел от победа на старта на шампионата.

Именно стартът, но на състезанието, се превърна в истински кошмар за пилотите на Mercedes. Въпреки че потеглиха от първа редица, още преди втория завой Розберг беше вече изпреварен от пилотите на Ferrari Фетел и Райконен, а Хамилтън остана още по-назад. Двата болида на "черните кончета" започнаха да трупат бавно, но сигурно преднина, което със сигурност не беше в сметките на Хамилтън и Розберг. Това принуди Хамилтън да промени тактиката и да сложи най-твърдата смес гуми, предвидени за уикенда, още при първото си спиране в бокса и да се опита да издържи с тях до самия край.

Минути по-късно, в 18-та обиколка, настъпи най-паметният момент в надпреварата. При опит да изпревари Естебан Гутиерес, Фернандо Алонсо удари своя McLaren в задната лява гума на пилота на Haas, което доведе до зловеща катастрофа. За щастие испанецът успя да се измъкне невредим от унищожения си болид. Състезанието обаче беше прекратено за около 15 минути и беше подновено зад колата за сигурност.

Малко след това Кими Райконен (Ferrari) се прибра в бокса с технически проблем, оставяйки съотборника си Фетел да се бори сам с дуета на Mercedes. Нико Розберг последва примера на Хамилтън и сложи най-твърдата смес, също с идеята да не влиза в бокса в следващите над 35 обиколки. В крайна сметка това се оказа успешният ход, защото веднъж повел, Розберг бе недостижим. В същото време Хамилтън се забави в трафика и изостана на над 10 секунди от съотборника си.

При последното си влизане в бокса Фетел сложи меки гуми и беше чувствително по-бърз от двата Mercedes-a. Германецът започна да топи изоставането си от Хамилтън и в последните обиколки го настигна. И когато изглеждаше, че е неизбежно Фетел да изпревари съперника си, той допусна грешка и прекрати интригата за второто място.

Даниел Рикардо (Red Bull) направи силно домашно състезание и завърши на четвърта позиция, следван от Фелипе Маса (Williams). Най-голямата новина за деня след двойната победа на Mercedes обаче е шестото място на Ромен Грожан. Французинът направи впечатляващо състезание в историческия първи старт на неговия отбор Haas и преизпълн плана просто да попадне в зоната на точките. Грожан се брани майсторски от атаките на Нико Хюлкенберг (Force India) и Валтери Ботас (Williams), които завършиха след него.

Последните двама, които взеха точки, са съотборниците в Toro Rosso Карлос Сайнц и Макс Верстапен, които изнесоха страхотно шоу на "Албърт Парк", оставени от отбора си да водят състезание и помежду си. В крайна сметка това доведе до лек удар между двамата, в който пострада предното крило на холандеца, но за щастие на двамата пилоти това не повлия на крайното им класиране.

Състезанието беше тест и за едно от новите правила - това за комуникацията между пилотите и отборите им. Според него състезателите могат да получават абсолютно никакви инструкции от бокса, различни от такива, свързани с неговата безопасност. Само час преди старта обаче това правило беше либерализирано и на тимовете беше позволено да правят и коментари относно тактиката по отборното радио.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:26 1
+ 0
- 0
sffsdf8632
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.