28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Исторически втори подиум за Петър Петров на Световното по мотокрос

Българският трибагреник се развя за втори път след състезание в клас МХ2 на Световния шампионат по мотокрос. Най-добрият роден пилот Петър Петров (Kawasaki Racing Team) се представи повече от блестящо в Гран при на Белгия (14-ти кръг) и спечели втория подиум в своята кариера. Първият той регистрира пак на трасето в Ломел миналия сезон.
Уикендът започна перфектно за Петър Петров, който регистрира две трети места на тренировките за време и финишира втори в квалификацията.

Дилън Фирандис поведе в първия манш, следван от Джереми Сеевер (Suzuki), Брайън Богърс (KTM), Макс Ансти (Husqvarna), Томас Ковингтън (Husqvarna), Ван Доник и Петър Петров. Малко след началото Богърс изпревари Ферандис, избутвайки го от трасето и излезе начело. Французинът се опита да се върне на пистата, но Богърс вече беше „дръпнал” силно напред.

В същото време Петров изпревари Сеевер на втората обиколка и превзе третото място. Действията се развиха много бързо: Богърс падна, отстъпвайки лидерството на Ферандис и второто място на Печето. И тук, само 5 обиколки от началото на манша, Петров атакува успешно Ферандис и излезе начело в клас МХ2 за пръв път в своята кариера. Той остана на върха няколко минути, но напрежението оказа влияние и в крайна сметка отстъпи лидерството на Ферандис в 7мата обиколка.

Тогава Печето бе изпреварен и от Ансти, който постепенно увеличаваше скоростта и мина и пред Ферандис, установявайки се стабилно на първата позиция. И тук започна голямата битка за второто място между Печето и Ферандис, към които бързо се приближи Ван Доник. В същото време Ван Доник притисна Ферандис и го принуди да падне, като на практика състезанието за него приключи. Точно тогава заваля силен дъжд, който направи условията на трасето повече от кошмарни! В резутат от това Ван Доник падна в последната обиколка и не успя да запали мотоциклета си. В крайна сметка Ансти спечели манша, а Петров завърши втори на 11.777 секунди след него.

Конрад Мюс взе холшота във втория манш, но Джереми Сеевър бързо се добра до първото място. Заради контузия в рамото Петров направи доста по-лош старт в сравнение с първото състезание, но въпреки това успя да финишира на 6та позиция, която му бе достатъчна за втори подиум в кариерата си в клас МХ2. Първи финалната линия във второто състезание пресече отново Ансти, оставяйки на 9.198 секунди Сеевер. Така с пълен актив от 50 т. Ансти взе победата в Гран при на Белгия, следван от Сеевер с 40 точки и Петър Петров с 37 точки.

Най-накрая успяхме да достигнем този така жадуван подиум! Направих добър старт в първия манш, дадох всичко от себе си и дори успях да водя в рамките на 2 обиколки! За мен беше новост да водя няколко обиколки и буквално се схванах. Във втория манш направих лош старт, но все пак се движех добре, но контузих рамото си и при това положение беше доста трудно да поддържам максимална скорост, защото осъзнавах, че изпусна ли Патурел пред мен, изпускам и подиума! Като цяло съм доволен. Нямаше да успея, ако всички, които бяха около мен, не ми бяха помогнали. Сега се фокусирам изцяло върху Гран при на Швейцария следващия уикенд!” – каза Петров след финала.

Така след блестящото си представяне в Гран при на Белгия и подиума, Петър Петров се намира на 8-мо място с 319 точки. Лидер продъжава да бъде Джефри Херлингс (KTM) с 597 точки пред Сеевер с 510 и Полс Йонас с 403 точки.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:13 1
+ 0
- 0
sffsdf14477
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.