26 май 2024
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

„Кърджали офроуд фест” откри екстремния сезон

През уикенда се проведе шестото издание на „Кърджали офроуд фест”.Километри мръсна газ, разпъване на лебедки, ремонти, помощ от публиката и дори запален автомобил, белязаха тежките офроуд страсти из Родопите. 

На старта в първия ден застанаха 90 състезателни машини, а до финала вчера достигнаха 68. Състезателите от България, Гърция, Турция и Казахстан мериха сили не само по екстремите и пресечените терени из Родопите, но и на затвореното трасе през третия ден, около водното огледало в центъра на Кърджали, пред повече от 5 000 фенове на офроуд спорта.

Състезателите в различните дисциплини направиха по 2 обиколки на трасето, което бе с дължина 2000 метра и специално изградени изкуствени препятствия и денивелации на много къси разстояния. Почти всеки състезател изправяше публиката на крака и получаваше възгласи на одобрение, а показаните от тях резултати оформиха и крайното класиране.

За поредна година в престижната надпревара „Кърджали офроуд фест” видяхме атрактивната АТВ дама Рени Христова с KTM 525 XC, която триумфира на почетната стълбичка, следвана от Симеон Стоянов и Стоян Стоянов и тримата от клуб “4x4 Adventure”.

Туристическият клас беше разделен в две категории, като едната премина трасетата с GPS, а другата с пътна книга. Първи от категорията с GPS навигация са Емил Димитров/Андон Андонов от Петрич, а при втората група Крум Трендафилов/Ангел Хазуров с общо време 5h34:04.

Победител в клас Standart (до 2400 куб. см) бе асеновградският екипаж Мехмед Мехмедов/Живко Белев със Suzuki Vitara, а над 2400 CC триумфираха Андриан Ноев/Страхил Стоянов с Jeep Cherokee. В „Standart +”, класа на автомобилите с промени и подобрения на двигателя на почетната стълбица застанаха Николай Колев/Христомир Илиев с Nissan Patrol.

В най-бързият клас, с насечен и бърз терен без екстреми и шест отпаднали екипажа за трите дни, най-бързи бяха Живко Михайлов и Гергана Михайлова. Двама отпаднали и трима успешно преминали екстремните трасета в клас UTV/Buggy, като най-добър бе екипажът Vabonti -Владислав Велков/Илиан Георгиев с общо време 4h01:18.

Тежката артилерия в изданието “Кърджали Офроуд Фест” са Експертите – така нареченият кралски клас, прототипи на най-бързите, най-добре оборудваните, най-силните и подготвени машини и пилоти бе разделен в два класа - Прототипи и Модифицирани. Двете обиколки на затвореното трасе за тях бяха с по-голяма сложност и по-екстремни препятствия. В трите дни на състезанието феновете имаха възможност да наблюдават тяхното майсторско шофиране и преодоляване на екстремите.

В класа на модифициранте след оспорвана битка победители са представителите на клуб „Svoge 4x4” Калин Митров/Владимир Велков, следвани от Димитър Димитров/Христо Дряновски от „TermoKing”. Турските екипажи отстъпиха първите места на българите и се класираха от 7 до 9 място.

В класа на Прототипите, където бяха и най-многобройните участници от Турция и Гърция, победител стана смесеният екипаж Рулис Цикмесоглу/Милен Дечев с 24 минути пред Кириус Пампорис/Евтимас Казанздис.Рейтинг :
09.09 2023 в 05:14 1
+ 0
- 0
sffsdf34894
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.