24 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Марк Кома разясни още подробности за рали "Дакар" 2017

Марк Кома - спортен директор на рали "Дакар" и сам 5-кратен победител в легендарната надпревара с мотоциклет, представи повече детайли за следващото издание на надпреварата. Както вече писахме, издание номер 39 на пустинният маратон отново ще се проведе на територията на Южна Америка, като за пръв път в историята си добавя и Парагвай.

Една от най-важните новости в рали Дакар 2017, освен новата страна - домакин, е тази, че надпреварата ще е редуцирана до 12 състезателни етапа. Или с един ден по-малко от досегашните издания. Освен Парагвай, маршрутът ще включва за пръв път повече етапи в Боливия, като ще стигне до столицата на страната Ла Паз, където ще е почивният ден. След което, керванът ще поеме към Аржентина за финал в Буенос Айрес.

Кома, заяви, че състезателите ще трябва да обърнат сериозно внимание на етапите в Боливия, които ще се проведат на много голяма надморска височина. Именно там, според шампиона, ще е най-тежката част на Дакар 2017, тъй като при отсечки от над 4000 м. н. в. и двигателите на машините, и физическата кондиция на хората, ще бъдат подложени на сериозни изпитания. На високо ще е и почивният ден в Ла Паз, тъй като столицата на Боливия се намира на повече от 3600 метра над морското равнище.

Едно от интересните изказвания на спортния директор включваше намесването на името на 9-кратния MotoGP шампион Валентино Роси. "Пристигането на Себастиан Льоб миналата година беше акселератор на интереса към "Дакар". Сега очакваме и Валентино Роси! Чел съм, че след като приключи с мотоциклетите, той иска да се концентрира върху автомобилите и да участва в "Дакар". И, разбира се, е добре дошъл! Валентино е способен да е много бърз и очаквам да е сред най-бързите още при дебюта си, макар че в това рали опитът означава много", заяви Кома.

Самият Валентино Роси е отговорил на коментара на Марк Кома, заявявайки че с най-голямо удоволствие би участвал в рали Дакар с автомобил, но за момента трябва да се фокусира само и единствено върху MotoGP. Но, след като сме го виждали и зад волана на спортен автомобил, очакваме представянето му (някога) в рали Дакар да бъде повече от зрелищно.

Предварителна програма на рали "Дакар" 2017:

2 януари: Асунсион (Парагвай) - Резистенция (Аржентина)
3 януари: Резистенциа - Сан Мигел де Тукуман
4 януари: Сан Мигел де Тукуман - Сан Салвадор де Хухуй
5 януари: Сан Салвадор де Хухуй - Тупица (Боливия)
6 януари: Тупица - Оруро
7 януари: Оруро - Ла Паз
8 януари: почивен ден в Ла Паз
9 януари: Ла Паз - Уюни
10 януари: Уюни - Салта (Аржентина)
11 януари: Салта - Чилесито
12 януари: Чилесито - Сан Хуан
13 януари: Сан Хуан - Рио Куарто
14 януари: Рио Куарто - Буенос Айрес



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:21 1
+ 0
- 0
sffsdf10983
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.