20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Mini атакува рали Дакар 2018 с ново бъги (галерия и видео)

След като видяха, че печелившата концепция за победа в рали "Дакар" е различна от традиционните 4х4 автомобили, Mini и X-Raid представиха изцяло нов състезателен болид за предстоящото 40-то издание на пустинната надпревара. Така, германският отбор се надява да е по-конкурентен на доминаторите в последните издания от Peugeot.

Наречен MINI John Cooper Works Buggy, новият състезателен автомобил е със задно задвижване. Освен на новата състезателна машина, обаче, от X-Raid ще разчитат и на обновена версия на 4х4 машината MINI John Cooper Works Rally.

Разработката на новото състезателно бъги е стимулирана от регламента на Рали Дакар, който в актуалната си форма осигурява определено преимущество на състезателните автомобили със задвижване на една от осите. През февруари 2017 г. шефът на екипа X-raid Свен Кванд дава старт на конструирането на MINI John Cooper Works Buggy. „Това е най-големият досега проект в историята на фирмата и през последните месеци ние работихме по него екстремно усърдно“, каза той при представянето на автомобила.

MINI John Cooper Works Buggy се задвижва от трилитров редови шестцилиндров дизелов двигател, който развива максимална мощност от 340 к.с. и максимален въртящ момент от 800 Нм. Също като трансмисията и задвижването с изцяло нова концепция е и базираната на технологията BMW TwinPower Turbo система за свръхпълнене на двигателя, който със същата мощност се монтира и на MINI John Cooper Works Rally. Максималната защита на водача и пътника до него дори и в екстремни ситуации се осигурява от разработената специфично за автомобила рама от стоманени тръби. Над нея е оформена също така индивидуална каросерия от въглероден композит (CFRP) и кевлар. Външната обвивка в автентична визия на бъги е оформена и оптимизирана аеродинамично в тясно сътрудничество с MINI Design.

През последните месеци новото MINI John Cooper Works Buggy премина през интензивна тестова програма по най-различни терени, например по рали отсечки в Унгария и Мароко. „През цялото това време нашето Buggy нито веднъж не спря поради технически проблеми и това е наистина забележително“, каза шефът на екипа Свен Кванд. „Въпреки цялата ни еуфория, обаче, в никакъв случай не бива да подценяваме и MINI John Cooper Works Rally“, добави Кванд. „Има участъци и терени, по които модел с двойно задвижване има преимущества. Освен това нашият автомобил е екстремно надежден.“

Последователната модернизация на MINI John Cooper Works Rally, с което аржентинецът Орландо Теранова се класира на шесто място на Рали Дакар 2017, включва и нова конструкция на окачването с по-големи ходове на колелата, както и понижаване на теглото.

Гамата на MINI и X-raid за Рали Дакар 2018 включва седем автомобила и опитен екип от водачи и навигатори. Трите MINI John Cooper Works Buggy ще бъдат управлявани от Мико Хирвонен (Финландия), Брус Мензиес (САЩ) и Язид Ал-Раджи (Саудитска Арабия). Управлението на MINI John Cooper Works Rally е поверено на Орландо Теранова (Аржентина), Якуб Пржигонски (Полша), Хуан „Нани“ Рома (Испания) и Борис Гарафулич (Чили).

Вижте новия 2WD болид в екшън (и не забравяйте галерията над статията):



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:25 1
+ 0
- 0
sffsdf29639
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.