19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

MotoGP: Яноне донесе първи успех за Ducati от години, Петручи наказан за Чехия

Десетият кръг на MotoGP шампионата го отведе в Австрия за пръв път от 1997-ма година. Надпреварата на новата писта Red Bull Ring ще се запомни освен с този факт и с първата победа на Ducati от близо 6 години насам, която Андреа Яноне спечели след едно изпълнено с екшън състезание и яка битка със съотборника си Андреа Довициозо.

Яноне направи страхотен старт от пол-позишън и поведе в завой №1 пред Довициозо и Валентино Роси (Movistar Yamaha). Зад него драмата започна от самото начало. Марк Маркес (Repsol Honda Team) отвори доста широко траекторията в един от завоите, което доведе до инцидент, засегнал и потеглилият също бързо Хорхе Лоренцо (Movistar Yamaha). В последния завой на първата обиколка Роси успя да излезе начело. Впоследствие обаче Докторът направи две грешки, като на втората излезе от завой 4, позволявайки на Лоренцо да мине на трета позиция. В същото време Довициозо успя да изпревари Лоренцо и да мине на втората позиция, като битката се пренесе за третото място между двамата състезатели на Yamaha. В същото време Маркес се движеше пети.

Всъщност Яноне бе единственият състезател, който сложи задна гума медиум и по мека предна, а всички останали караха с медиум предна и по-твърда задна гума.

Довициозо успя да поведе на 9ти завой в 10-тата обиколка, но изборът на по-твърда гума за разлика от Яноне, оказа влияние в последните метри и той остана на 0.938 секунди зад съотборника си. Въпреки това обаче Дови подари още един рекорд на Ducati, които не са имали двойна победа от 2007ма насам.Яноне атакува 7 обиколки преди края на надпреварата и си върна без проблем лидерството, пресичайки финалната линия с общо време 39`46.255 минути.

Хорхе Лоренцо имаше няколко трудни състезанания в последните уикенди на мото-сезон 2016, но въпреки напрежението, той показа защо е носител на титлата през 2015-та и завърши на приличната трета позиция с 3.389 секунди пасив от Яноне.

Междувременно, състезателят на Pramac Ducati Данило Петручи получи 3 места наказание за следващото състезание от MotoGP в Чехия заради инцидента с Юджийн Лавърти в последния завой от надпреварата в Австрия тази неделя. Пилотът на Aspar Ducati стартира от 11-а позиция и в един момент се движеше на 8-о място, но след това загуби няколко места. В края той се озова 11-и и се защитаваше от атаките на Петручи.

Двамата се удариха на последния завой при атака на Даниело, като Юджийн беше по-напред. Лавърти падна и не завърши състезанието. След финала стюардите определиха карането на Петручи като безотговорно, заради което той бе санкциониран с 3 места за старта в Бърно в решетката и 1 наказателна точка в състезателния му лиценз.

„По мое мнение той караше повече от агресивно, заяви Лавърти. – В завой 3 той почти ме удари от вътрешната страна, вместо да ме изпревари. Стигна се до контакт от в ейпекса на завоя и след това отново бях пред него на завой 4. Защитих вътрешната линия на последния завой и той отново направи същото и се ударихме. Не съм доволен защото това се случва повече от веднъж с него. Коства ми 11-ото място, а ние работихме много здраво този уикенд, за да може някой да провали всичко 200 метра преди финалната линия. И всички това за една точка повече.”

Петручи от своя страна се извини за инцидента и прие вината си, като обясни, че не се е опитвал да изпревари съперника си, а само е пробвал атаки.

В генералното класиране за MotoGP Маркес води със 181 т. във, а на 43 след него е Лоренсо. Валентино Роси е 3-и с 57 точки. Следващият кръг от шампионата е на 21 август в Чехия.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:12 2
+ 0
- 0
sffsdf15070

Рейтинг :
09.09 2023 в 06:05 1
+ 0
- 0
sffsdf15070
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.