19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

MotoGP: Лоренсо победи в уникална драма на Муджело

Хорхе Лоренсо спечели една от най-сладките победи в живота си. Световният шампион в Moto GP триумфира в италианската надпревара на пистата Муджело в състезание с инфарктна развръзка на битката му с Марк Маркес, водена буквално до последния метър.

Лоренсо направи уникален старт от втора редица и още в края на старт-финалната права вече водеше пред съотборника си Валентино Роси. Испанският ас обаче не успя да се откъсне и методично беше подлаган на натиск от "Доктора", който беше решен да си върне лидерството пред екзалтираната родна публика. Желанието на Роси обаче беше в рязък контраст с мнението на двигателя на неговата Yamaha, който не издържа на натоварването и само след няколко обиколки капитулира с гъст, синьо-бял пушек.

Това остави Лоренсо сам на върха и в началото изглеждаше, че испанецът няма да има конкуренция за първото място. Не така мислеше Марк Маркес обаче. Ездачът на Honda успя да скъси разликата и в последните обиколки започна да търси начин да изпревари лидера. Това му се отдаде в последния тур и на излизането на старт-финалната права след последния завой Маркес вече докосваше победата. Тогава обаче се прояви и може би единствената слабост на неговата машина - ускорението. Това позволи на Лоренсо, който се движеше плътно зад Маркес, да атакува и буквално няколко метра преди финала да изведе мотоциклета си със сантиметри пред този на съперника.

Хронометърът показа разлика между двамата от 19 хилядни от секундата!

Веднага след пресичането на карирания флаг Лоренсо спря и сякаш не вярваше, че е участвал в подобна драматична развръзка, за негов късмет със щастлив край.

Битка имаше и за третата позиция между Андреа Яноне (Ducati) и Дани Педроса (Honda). В крайна сметка обаче Яноне спаси честта на италианския мотоциклетизъм у дома и осуети тройния испански подиум на Муджело. След четвъртия Педроса се наредиха Андреа Довициозо (Ducati) и стартиралият от втора позиция Маверик Винялес (Suzuki). Топ 10 допълниха Брадли Смит (Tech 3, Yamaha), Данило Петручи (Pramac Ducati), Алекс Еспаргаро (Suzuki) и Микеле Пиро (Ducati).



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:20 2
+ 0
- 0
sffsdf11429
Izalina
Рейтинг : 29585
22.05 2016 в 17:48 1
+ 6
- 0
Страхотно състезание, прекрасен подиум, поздравления и към тримата!
Жалко, че Роси отпадна тъкмо по технически причини, щеше да е още по-оспорвана битката!
Невероятен финиш за Хорхе, заслужена победа! Бравоо и на Яноне :)
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.