29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

MotoGP: победа за Маркес след вълнуващо състезание в Аржентина

Състезателят на Repsol Honda Марк Маркес спечели първа победа за сезон 2016 след едно наистина вълнуващо състезание на пистата “Термас де рио Ондо”. Съкратеното на 20 обиколки Гран при на Аржентина, започна на постепенно изсъхващата писта и предложи много екшън и драматични моменти до самия финал. 

До решение за намаляване на дистанцията се стигна заради непрекъснатите проблеми с гумите през целия уикенд и гарантиране безопасността на състезателите. Това в комбинация с непрекъснато променящите се условия на асфалта принуди пилотите да сменят моторите в средата на надпреварата. Всъщност, единственият състезател, който излезе с по-твърда задна гума бе Алекс Еспаргаро (Team Suzuki Ecstar), а всички останали заложиха на предна твърда и задна медиум.

Гран при на Аржентина остави феновете със затаен дъх още от старта, когато настоящият световен шампион Хорхе Лоренсо (Movistar Yamaha) поведе колоната, но веднага след това изостана и много бързо бе изпреварен от Андреа Давициозо с Ducati. Испанецът продължи да се смъква все повече в класирането, като в крайна сметка се оказа на шестата позиция. Доста добре потегли Андреа Яноне (Ducati), който обаче влезе в контакт с Дани Педроса, което накара състезателя на Repsol Honda да мине назад. В същото време Довициозо пое лидерството, плътно следван от Валентино Роси (Movistar Yamaha) и Маркес.

Още на старта на завой №1 Кал Кръчлоу (LCR Honda) и Еспаргаро се оказаха на земята, но успяха да се върнат в състезанието. Отпред водещото трио постоянно набираше преднина, а Доктора използваше всеки шанс да атакува Довициозо. Останал незабелязан, третият Маркес, пое решителен ход и изпревари първо Роси, а след това мина гладко и през Довициозо, за да поеме лидерството в началото на четвъртата обиколка.

И докато Маркес увеличаваше непрекъснато аванса си, зад него към битката се присъединиха Яноне и Маверик Винялес (Suzuki Ecstar). В този момент състезанието се превърна в кошмар за Лоренсо, който падна на завой №1 15 обиколки преди края и приключи надпреварата. Отпред Маркес и Роси продължаваха борбата за първото място, като няколко пъти си размениха местата. Все пак испанецът успя да увеличи разликата на 0.8 секунди пред Доктора. Половин секунда след дях двете Ducati-та продължаваха да водят бясна битка за третото място. И докато феновете се бяха фокусирали върху Роси и Маркес, отзад Винялес изпревари дуото на Ducati за третото място. Малко след това Яноне и Винялес влязоха в пит-лейна, за да сменят мотоциклетите си, като впоследствие това направиха и останалите пилоти.

Маркес се върна в състезанието на първа позиция, следван от Тито Рабът (Estrella Galicia), който обаче все още не беше влизал в бокса. Испанецът използва перфектно шанса да увеличи разликата с Роси на 2 секунди и тъй като Докторът, не успяваше да го изпревари, се оказа в битка с Винялес и двата мотора на Ducati за второто място. В 18-тата обиколка състезателят на Suzuki бе притиснат от Яноне и падна в завой №1 като по този начин пропусна шанса си да се качи за първи път на подиума в “кралския” клас.

Това даде секунда на Роси да си поеме дъх, но веднага след това двамата с Яноне бяха изпреварени от Довициозо. В последната обиколка Яноне предприе доста оптимистичен ход два завоя преди финала, като се опита да изпревари своя съотборник Андреа Довициозо, но изпусна предницата на своето Ducati и след удар в Дови двамата се оказаха в зоната за сигурност. За тази му постъпка Рейс контрола наказа след състезанието Яноне с 1 наказателна точка и 3 места в стартовата решетка за следващия старт след седмица в Остин.

Това буквално подари среброто на Валентино Роси, а изненадващо на подиума се оказа и Дани Педроса, следван от Юджийн Лавърти (Aspar Team MotoGP).

MotoGP шампионата продължава тази седмица с Гран при на Америка.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:25 1
+ 0
- 0
sffsdf9285
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.