20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Мотокрос: българите с успех на квалификациите в Гърция

Снимка: LAP.bg

Българските състезатели по мотокрос се представиха доста добре на днешните квалификации за първия кръг от Европейския шампионат в класовете МХ65 и МХ85, както и Балканския шампионат във всички категории. Надпреварата се провежда в Яница (Гърция) при отлични условия от страна на организаторите.

Квалификациите при най-малките кубатури бяха във формата на манш, а в класовете МХ1, МХ2 и МХ се отчиташе най-добрата обиколка. Много добре започна уикендът за българският пилот Виктор Бориславов (KTM) при 65 сс мотоциклети. Състезателят от Габрово, който току що се е възстановил от контузия, оглави класирането в свободните тренировки и завърши втори в квалификацията, на 9.455 секунди след първия Матия Степин (KTM) от Хърватска. Трети днес се нареди Мариос Канакис (KTM) от Гърция, следван от румънката Айда Кояну (КТМ) и гръцкият пилот Михаил Сарантиноус.

При 85 сс мотоциклети квалификационния манш спечели Никола Хранич (Husqvarna, Хърватска), който завъртя 10 обиколки за 20:13.859 минути. На второ място днес се нареди победителят от Поморие Николай Малинов (Kawasaki), който остана на 18.126 секунди. Третото място зае Антониос Сагмалис от Гърция (KTM).

В клас МХ2 на Балканския шампионат по мотокрос в отсъствието на Майкъл Иванов, най-бърза обиколка пред домашна публика завъртя гръцкият пилот Йоанис Торацидис (Yamaha) - 1:50.530 минути, следван от Георги Георгиев (Suzuki) - 1:51.400 минути и Кристиян Ангелов (Yamaha) - 1:51.610 минути.

Без изненади преминаха квалификациите в клас МХ1, където македонецът Християн Илиоски (Yamaha) очаквано оглави класирането с отличния резултат 1:48.557 минути. На второ място се нареди румънецът Адриан Радута (Yamaha), който завъртя най-бърза обиколка на трасето в Яница за 1:49.980 минути. Българинът с най-предно класиране днес е Денислав Ангелов (Yamaha), който зае третото място с най-добро време 1:55.038 минути.

Почти изцяло българска е доминацията, както в квалификацията, така и в първия манш на най-масовия клас МХ. Мартин Тодоров (Yamaha) беше абсолютно безапелационен и завъртя най-добра обиколка за 1:54.449 минути, оставяйки след себе си Юлиян Райчев (Kawasaki) и Константинос Томпазис (Гърция, Yamaha). В състезателния манш Тодоров отново бе без конкуренция и пресече първи финалната линия за 19:39.341 минути. Втори днес финишира Райчев, който остана на 4.987 секунди пасив, следван от Томпазис, който завърши на цели 1:02.883 минути зад победителя.

Вторият манш в клас МХ, както и стартовете във всички останали класове от Европейския и Балканския шампионат по мотокрос ще се състоят утре. По същото време във Валкенсваард, Холандия стартира Гран при на Европа, като на стартовата решетка ще видим тримата български пилоти - Петър Петров, Иван Петров и Майкъл Иванов.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:25 1
+ 0
- 0
sffsdf8942
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.