24 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Орлин Алексиев се готви пак да участва в рали "Дакар"

Плановете са да стартира през 2023 г., навигатор ще му е Тодор Христов

Бившият общински съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев се готви за трети път да участва в рали "Дакар". Алексиев ще разчита на нов тип машина - UTV бъги Can-Am Maverick Х3 1000, с което да се завърне на трасетата на мегамаратона, понастоящем провеждащ се в Саудитска Арабия, през 2023 година.

Дебютното си участие в "Дакар" Орлин записа през 2013 година, когато надпреварата се провеждаше в Южна Америка, като завърши на 61-о място в генералното класиране при автомобилите и на 17-а позиция в класа си с ВМW Х1 Рrоtо. Тогава негов навигатор бе Пламен Николов, а тандемът стартира в надпреварата и през 2014 година, но не успя да завърши в маратона заради технически проблеми.

При второто участие на Алексиев в рали "Дакар" през 2014 година, гръмна и т. нар. "кокаинова афера". В сервизен камион след ралито бяха открити над тон и половина кокаин. Тогава някои медии писаха, че става въпрос именно за асистентската машина на Алексиев, а в автокъщата му беше извършен обиск

Тогава френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан съобщи, че на кораб на пристанище в Чили, пътуващ за Франция, са задържани 1400 кг чист кокаин, укрити в резервни гуми, натоварени в камиони. Това е станало под прикритието на колите, участвали в рали „Дакар”. Тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров пък заяви, че в трафика на ръководни позиции участвали българи.

Малко по-късно се разбра, че наркотиците са открити в машина на един от най-големите испански отбори - Epsilon Team.

В рали "Дакар" 2023, Алексиев ще бъде с нов навигатор - Тодор Христов, един от първите българи, участвали в надпреварата с ATV. Христов застана с четириколка под арката в Буенос Айрес през 2011 година заедно с Петър Ценков, но жестока контузия не му позволи да финишира в тежката надпревара.

Тандемът започва подготовката си за "Дакар" с участие в надпреварата „Самоков Трофи“ - кръг от Националния офроуд шампионат, която ще се проведе от 1 до 3 октомври в околностите на планинския ни град. Машината Can-Am е оборудвана по всички стандарти за крос-кънтри надпревари, с регулируемо окачване и постигащ мощност от 200 конски сили двигател, като с нея екипажът дава заявка за победа. Ако доставката на бъгито не се забави, каквито притеснения има Алексиев.

"Самоков Трофи" ще привлече на старта си над 50 екипажа от различните класове, като традиционно, освен наши състезатели се включват и участници от Румъния и Гърция. Те ще трябва да се справят с над 500 състезателни километра през трите дни, като "черешката на тортата" ще бъде затвореното състезателно трасе в неделя (3 октомври) на легендарния мотополигон "Ридо".



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:06 1
+ 0
- 0
sffsdf38543
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.