19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Отново напрежение в етап 5 на Дакар 2017

Петият състезателен ден на рали Дакар 2017 бе поредният, белязан от драматични моменти във всички категории, макар че не може да се сравнява с "касапницата" която предложи предходната отсечка. Трасето от Тупица до Уруро в Боливия трябваше да предложи 447 състезателни километра, но бе съкратено заради лоши метеорологични условия и така състезателите караха само първата част от етапа, с дължина от 219 километра. Въпреки това, навигацията отново затрудни на максимум много участници, като превърна в кошмар деня за много от известните имена.

При автомобилите, Себастиан Льоб взе втората си етапна победа в рали Дакар 2017. Пилотът на Peugeot бе общо взето безпогрешен в отсечката и след невероятен дуел с Нани Рома (Toyota), успя да надделее с 44 секунди. Трети за деня се класира съотборника на Льоб Стефан Петерханзел, който е и новият водач в генералното класиране.

Що се отнася до доскорошния лидер - Сирил Депре, той бе един от многото, които днес се изгубиха и намирането на верния път му отне десет минути пасив спрямо водача. Много по-зле, обаче, бяха нещата за Мико Хирвонен (Mini) и Жиниел Де Вилиерс (Toyota). Хирвонен, който бе единствената надежда на X-Raid за борба срещу Peugeot, загуби цели 43 минути днес заради навигационни проблеми, като с пасива си и 5-о място в генералното ще види подиум през крив макарон. Горе-долу сходна бе ситуацията с Де Вилиерс, но той загуби "само" половин час. И оставя топката в ръцете на Нани Рома.

Интересното днес бе, че съотборникът на Хирвонен - Язид Ал Раджи, завърши етапа на 13-о място, макар вчера да бе обявен от организаторите за отпаднал от състезанието. Какво точно става, ще се опитаме да разберем, ако въобще прес отдела на A.S.O. успее да влезе в час до края на ралито и спре да подава непълна и неточна информация...

И така, Peugeot отново окупира челната тройка в генералното класиране, като след Петерханзел се нареждат Льоб и Депре. Единствените, които могат да попречат на французите да вземат титлата и тази година са Нани Рома или самите пилоти на Peugeot, които могат да допуснат редица грешки във вътрешното си единоборство. И докато Рома, за първи път от години насам (всъщност, откакто не кара за заводски тим и не е под напрежение) е просто брилянтен в карането за момента, то статистиката показва, че по-сериозната пречка за троен подиум на французите биха били самите те...

Драми имаше и при мотоциклетите, разбира се. След като в етап 4 Хоан Бареда се чувстваше недостижим, днес, заедно с всичките си съотборници бе наказан с един час заради зареждане с гориво в неоторизирана зона. За капак, испанецът загуби над 37 минути заради тежката навигация и завърши деня на незавидното 22-ро място. Така, Банг-Банг, както е прякорът на пилота на Honda, е на час и 12 минути пасив от лидера в генералното класиране на рали Дакар 2017.

Бареда не е единственият който бра ядове в етапа до Уруро. Сходна бе ситуацията (но не с толкова пасив) и при Пабло Кинтания (Husqvarna), Ксавие Де Султре (Yamaha), Матиас Валкнер (КТМ) и други именити пилоти. Така, най-бърз в поредния тежък ден на рали Дакар 2017 бе Сам Съндърленд (КТМ), който изпревари със 7 минути Пауло Гонсалвеш (Honda) и с още 30 секунди Адриан Ван Беверен (Yamaha). В генералното, Съндърленд излезе начело, пред Кинтания и Ван Беверен.

Като "много шарена" можем да определим ситуацията в класа на ATV-четириколките, където за пореден ден има нов етапен победител и нов водач в генералното класиране. Най-бърз в етап 5 бе холандецът Кеес Коолен, следван от Густаво Галего и Симон Витс. Ак се чудите защо не споменавам машината на всеки поотделно, то е защото всички залагат на Yamaha. В генералното класиране, Витс детронира Сергей Карякин, който изостава с 8 минути, а на трето място излезе поредното ново име - Аксел Дютри.

В новосформираната категория на UTV бъгитата, нещата са доста по-спокойни, предвид малобройното участие. Победител за деня бе руснакът Равил Маганов, а начело в генералното излезе бразилецът Леандро Торес.

При камионите, Херард Де Рой (Iveco) бе брилянтен и взе етапната победа с 12 минути аванс пред Едуард Николаев (Kamaz). След втория си пореден етапен триумф, летящият холандец поведе и в генералното класиране на рали Дакар 2017, макар преди 2 дни да бе почти отписан от сметките за подиума. Преднината на Де Рой пред Николаев в генералното е 2:23 минути, а трети във временната подредба е Дмитри Сотников (Камаз) с 6:36 минути пасив на водача.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:57 1
+ 0
- 0
sffsdf20001
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.