18 юни 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Първа победа за Никола Цолов във Формула 3

Българинът триумфира на спринта в Монако в събота, но в неделя бе с малшанс

Българският пилот Никола Цолов постигна първата си победа във Формула 3, след като спечели спринтовото състезание за Гран при на Монако в събота, четвърти кръг за сезона в автомобилната надпревара, съобщава БТА.

Цолов потегли от полпозишън и запази първото място до финала, като бе най-бърз в 23-те обиколки по улиците на Монте Карло с време 59:09.511 минути, въпреки трудностите, с които трябваше да се справи. Втори на 4.328 секунди остана Тим Трамниц, а трети с изоставане от 5.173 секунди е Лоренс Ван Хьопен.

Никола Цолов опази първото място при рестарта след спирането на състезанието с червен флаг заради масова катастрофа в първата обиколка и след това увеличи аванса си на 2.5 секунди в средата на надпреварата.

Последва нов инцидент и пред колоната излезе колата на сигурността, а след нея българският пилот отново дръпна напред. В същото време стюардите заподозряха, че той е нарушил правилата за загряване на гумите зад колата на сигурността и го разследваха заради това. От бокса обаче веднага предупредиха Цолов, че трябва да увеличи аванса си над 5, за да е сигурно, че ще запази победата и при евентуално наказание от 5 секунди.

За две обиколки Никола Цолов увеличи преднината си до 4.2 секунди, но тогава стана ясно, че няма да бъде наказан и той можеше да контролира хода на състезанието до финала. С победата в Монако Цолов се изкачи до 12-то място във временното класиране във Формула 3 със 17 точки.

Ден по-късно, обаче, в неделната надпревара по улиците на Монте Карло, младият български пилот нямаше подобен късмет. Цолов стартира надпреварата от 12-а позиция, но заради контакт с болида на свой съперник изостана и финишира 27-и. Инцидентът беше разследван от стюардите, които прецениха, че вината е на Цолов и му дадоха 10-секундно наказание.

Така, победата в неделя бе за Габриеле Мини, който печели за втора поредна година в Монако. Мини е начело в генералното класиране след първите четири кръга за сезона със 72 точки, следван от Люк Браунинг с 67 и Леонардо Форнароли с 64. Никола Цолов запазва 12-ата си позиция със 17 т.

Следващият кръг от сезона във Формула 3 е в Барселона (21-23 юни).

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.