20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Пилот от MotoGP спечели етап 5 на рали Дакар 2022

Льоб скъси малко дистанцията с Ал Атия, Сайнц в беда

Дебютиралия в рали Дакар 2022 пилот от MotoGP Данило Петручи взе първата си етапна победа в новата си кариера на рали-рейд мотоциклетист. Италианецът , който кара в частен тим с КТМ, пристигна на финала с 4 минути изоставане от Тоби Прайс (КТМ), но австралиецът получи 5 минути наказание за превишена скорост в свързващата отсечка, което го отпрати на 4-о място в дневното класиране.

Отсечката около саудитската столица Рияд предложи 346 състезателни километра, със скоростни трасета, дюни и технична навигация. Петручи поддържаше силно темпо от самото начало на етапа и се озова в лидерската група, в която бяха Прайс, Рос Бранч (Yamaha) и Хосе Корнейо (Honda).

Вижте тримата най-бързи на две колела:

И докато превишението на скоростта на шампиона от "Дакар" през 2016 и 2019 година му "изяде главата", останалите трима пилоти долетяха на финала в рамките на нищожни секунди. Така Бранч и Корнейо се класират съответно 2-ри и 3-ти за деня.

Днешната атрактивна ситуация, обаче, не доведе до разместване в генералното класиране при мотоциклетите в рали Дакар 2022. Лидер продължава да е Сам Съндърленд (GasGas, 13-и за деня), чиято разлика с Матиас Валкнер (КТМ, 12-и днес) продължава да се стопява и е само 2 минути и половина. Третото място все още държи Адриан Ван Беверен (Yamaha, 16-и в етапа), който изостава с почти 6 минути от водача и от своя страна е пресиран от Даниел Сандерс (GasGas, 14-и за деня).

В клас ATV, във втората половина на етапа стана "пълен мармалад", тъй като етапът трябваше да бъде прекратен. Това, обаче, се случи след като най-бързите мотористи финишираха в отсечката и засегна основно четириколките. Преди официалното решение на стюардите, с най-добро време бе Александър Жиру, който ще запази и етапната си победа, но по-късно ще стане ясно и генералната подредба.

Интересен е и етапният победител при автомобилите днес - пилотът на Toyota Hilux Gazoo Хенк Латеган. Това е едва второ участие в пустинния маратон за южноафриканеца, който във втория етап на рали Дакар 2022 успя да запише второ време, но сериозни технически проблеми го отпратиха назад в генералното. Втори за деня стана Себастиан Льоб (BRX Hunter), който завърши на почти 2 минути след Латеган, а топ 3 допълни Лусио Алварез (Toyota).

Лидер в генералното класиране при автомобилите в рали Дакар 2022 продължава да е Насър Ал Атия (Toyota), който днес завърши с 8-о време, на по-малко от 5 минути след етапния победител. С по-доброто си темпо, Льоб успя да свали леко разликата си с катареца, като изоставането му е малко над 35 минути. Алварес, с третото си място за деня си възвърна тази позиция и във временната подредба, изпреварвайки Язид Ал Раджи (Toyota).

Най-бързите болиди днес вижте в екшън:

Отново разочароващ ден за Audi, след като най-бързият пилот на марката - Карлос Сайнц, на свой ред счупи окачването на хибридно-електрическото Audi RS Q e-tron и загуби доста време. На помощ му се притече съотборникът му Стефан Петерханзел, който му даде части от своя болид и така за трети път тази година бе принуден да чака сервизния камион на тима.

Тежка е ситуацията и за едни от водещите пилоти на Toyota - Жиниел Де Вилиерс, но каквото сам си направиш, друг не може да ти го направи. Сигурни сме, че мнозина от вас видяха инцидента от етап 2, в който южноафриканецът блъсна моторист. Преди това, в първата отсечка, пилотът съшо бе закачил състезател с колата си и получи 5-минутно наказание, за това, че не е сппрял да види дали всичко е наред.

Видео от инцидента:

След детайлно разследване на ситуацията, стюардите на рали Дакар 2022 отбелязаха, че Де Вилиерс е участвал опасно и безотговорно в ситуацията, като е разрушил мотоциклета на пострадалия пилот затова му бяха дадени 5 часа наказание за втория инцидент и последно предупреждение за дисквалификацията. Победителят от маратона през 2009 година заяви, че съжалява за случилото се, извини се лично на пострадалия пилот и обеща да му закупи нов мотоциклет, както и да плати таксата му за участие в Дакар 2023. Въпреки, че самият моторист поиска да няма наказание за шампиона, стюардите бяха безкомпромисни.

При камионите, след тежък ден вчера, когато затъна в кал, пилотът на Камаз Андрей Каргинов взе втората си етапна победа. Каргинов бе плътно следван от съотборниците си Дмитри Сотников, Антон Шибалов и Андрей Николаев, като успя да се изкачи до 6-о място във временното класиране. Лидер при тежкотоварните продължава да е Сотников, следван от Николаев и Шибалов.

В клас SSV вече има нов лидер и това е Родриго Де Оливейра от Бразилия който взе етапната победа и измести от върха Остин Джоунс. В класа на леките прототипи Сет Кинтеро измъкна дневния триумф на Франциско Лопез, но "Чалеко" все още е твърд лидер.
Утрешният шести етап на рали Дакар 2022 ще предложи 404 състезателни километра северозападно от столицата на Саудитска Арабия Рияд. След това, керванът на пустинната надпревара ще се отдаде на заслужен почивен ден.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:05 1
+ 0
- 0
sffsdf38804
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.