24 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Себастиан Льоб триумфира в етап 2 на рали Дакар 2022

Промени в класирането при мотоциклетите, Камаз продължава да гази

Себастиан Льоб (BRX Hunter) записа първата си етапна победа в рали Дакар 2022 и общо 15-а в рали-рейд кариерата си. Френският WRC-титан донесе и първа етапна победа за Prodrive и тима Bahrain Raid Xtreme в класа на автомобилите, след като взе 338-километровата отсечка от Хаил до Ал Кайзума за 3 часа и 25 минути, изпреварвайки с 2 минути и половина Насър ал Атия. Катарският пилот на Toyota запазва лидерството в генералното класиране, но разликата му с Льоб бе стопена до 9:16 мин.

След кошмарния първи етап, пилотите на Audi имаха доста силен ден - Карлос Сайнц завърши етапа с трето време, следван от съотборника си Стефан Петерханзел. Двамата, обаче, са съответно на 33-o и 74-o място в общата подредба, като Матадорът изостава с 2 часа и половина след Ал Атия, а Петерханзел (заради натрупани наказания) е на над 23 часа. Третият болид RS e-tron на Матиас Екстрьом завърши на 10-а позиция, като DTM звездата е на 24-о място в генералното.

Силен ден имаше и вторият пилот на BRX Нани Рома, който се класира на 5-о място в отсечката, изпреварвайки 4 болида на Toyota с пилоти съответно Язид Ал Раджи, Хенк Латеган и Жиниел Де Вилиерс. Де Вилиерс, между другото, получи наказание, след като се оказа, че е блъснал моторист по време на първия етап и не е спрял да окаже помощ. За щастие, пилотът на мотоциклет не е пострадал.

При мотоциклетите Хоан Бареда бе най-бърз във втория етап на рали Дакар 2022, след като се възползва от навигационни грешки на Даниел Сандерс (GasGas). Пилотът на Honda изпревари с 5 минути и половина състезателят на GasGas Сам Съндърленд, а топ 3 за деня допълни Кевин Бенавидес (КТМ). В генералното именно Съндърленд излезе начело, пред Адриен Жан Беверен (Yamaha, 8-и за деня) и Матиас Валкнер (КТМ, 14и в етапа).

В класа на ATV-четириколките, Мануел Андужар записа втора етапна победа, но начело на колоната продължава да е литовският пилот Лаисвидас Кансиус. В клас SSV най-бърз бе полякът Михал Гоцел, а лидер в генералното е американецът Оустин Джоунс. При леките прототипи на върха във временната подредба е мотоциклетният ветеран от Чили Чалеко Лопез.

При камионите, Камаз продължава безпощадната си доминация, като отново и четирите машини на руската марка окупираха челните места. Този път, най-бърз бе Андрей Каргинов, следван от Дмитри Сотников, Едуард Николаев и Антон Шибалов. Сотников все още е водач в генералното, следван от Николаев, Каргинов и Шибалов.

Най-добре класиралия се "не-Камаз" бе Алеш Лопрайс с Praga. Алеш, между другото, в самия край на 2021 година загуби легендарния си чичо: 6-кратният победител при камионите в "Дакар" Карел Лопрайс.

Днешният трети етап на рали Дакар 2022 представлява 255 километрова обиколка около Ал Ал Кайзума. Очаквайте подробности!



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:05 1
+ 0
- 0
sffsdf38777
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.