25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Сладък подиум след премеждия за дрифтърите ни в Сърбия

За поредна година Първи кръг от Сръбския дрифт шампионат е организиран по начин, че да посрещне и пилоти от други държави в отделно състезание, наречено Day Of Champions. Както винаги, редовни "абонати" за неделния ден са българите Силвио Гоцев, Стефан Зашев, Цветан Ефтимов, Иван Божков, Вилиян Валентинов и Венцислав Славчев. Те карат наравно с местните звезди и гостуващи пилоти от други държави. 

Както може да се очаква в първото състезание за годината след дълга зимна пауза както пилотите, така и машините не са в отлична кондиция. "Ръждясването", както обичат да определят дрифтърите дългия период, през който няма състезания и тренировки, наравно с подобряването и изменянето на автомобилите крият неприятности.

Не толкова липса на тренинг, а по-скоро техническа неизправност принудиха Стефан Зашев да смени съединител още преди началото на квалификацията. По думите му новият съединител, който е сложил, също не бил наред - не отделял добре. Това автоматично означава, че всяко запалване на двигателя е на бутане, което затруднява самия старт на тандемните битки. По-големият проблем в случая е невъзможността да използва хидравличната ръчна спирачка. Въпреки несгодите Зашев стигна до битка за финал с представителя на домакините Милош Джорджевич.

При перфектен водещ рън Стефан набра преднина в точките, но при преследващия за лош късмет му се отваря шофьорската врата. Загубил концентрация в стремежа си да запази автомобила, не пусна достатъчно място на Милош за транслацията и последва контакт. От това Зашев получава изкривен кормилен накрайник и повреди по предницата. Освен техническите проблеми, съдиите от Гърция го наказват, тъй като поради негова грешка се е стигнало до сблъсък.

Зашев се нареди за топ 4 двубой с друг наш сънародник - Иван Божков от Велико Търново с BMW E30 V8 с турбо. Както се очаква практически непригодната за каране кола на Зашев вече не е конкурентна и Иван взема победата, качвайки се на 3-тата позиция на почетната стълбичка.

Цветан Ефтимов пък не съумя да се пребори за добро класиране в квалификациите, където остана на 12-та позиция. Доза малшанс пък не му достигна при първите директни двубои в топ 16. След като бе дал автомобила си на заем на Игор Стеванович (който межу другото спечели състезанието на местните), трябваше да излезе в директен двубой с Вилиян Валентинов. Първият рън завърши в полза на Вилиян, а на втория горивото на Цветан свърши и съответно Валентинов победи.

Силвио Гоцев от друга страна имаше повече късмет. Автомобилът му вече е настроен добре и пасва максимално на стила на пилота, което е видно при квалификациите от съботния ден. Тогава врачанецът успя да запише първо място, минавайки най-чисто, най-бързо и с най-много ъгъл. Неделният ден за него започна с топ 16 битка срещу унгарката Нико Цсело, която успя да победи с лекота. Следваше двубой за топ 8 срещу представител на домакините Сава Видакович с Nissan S14.

Сава не представляваше трудност за Силвио и нашенецът трябваше да се изправи срещу Иван Божков за топ 4. Следваше поредица от страхотни преминавания, но в крайна сметка съдиите отсъдиха победата за Силвио, който остана да защитава честта на родния дрифт, мерейки умения срещу сръбския шампион Милош Джорджевич.

На първото излизане Силвио водеше и ентусиазиран за победа не прецени треакторията си. Последва лек сблъсък с обезопасителния куп гуми. "Знаех, че губя по точки, но реших да дам 110% от себе си във втория рън. В крайна сметка загубих само с една точка разлика" - обобщава финала Силвио.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:21 1
+ 0
- 0
sffsdf31675
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.