18 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

„София Кар Моторспорт” с успешен дебют в Европейските GT4 серии

Със стилно тържество, в автосервиз „София кар”, „София Кар Моторспорт” и Sin Cars International официално отбеляза закриването на състезателен сезон 2015. На събитието присъстваха много гости, журналисти и приятели на автомобилния спорт. 

Росен Даскалов направи обзор на представянето на отбора „София Кар Моторспорт” в Европейските GT4 серии през изминалия сезон, представи всички участия на отбора в GT4 сериите, огромата работа на екипа и състезателите, трудностите и успехите, както и плановете за предстоящия сезон 2016.  Равносметката: шест държави, шест града, шест писти, много стълбички, емоции и адреналин белязаха сезон 2015 от Европейските GT4 серии.

Г-н Даскалов благодари и на всички спонсори, подкрепили отбора през изминалата година, без които не би било възможно неговото добро представяне - Приста Ойл, Електростарт, Networx, Пикадили, и фирмата изработила състезателните облекла Work Protect.

Официални гости на закриването бяха Пламен Бобоков, председател на управителния съвет на Приста Ойл Холдинг и Илия Чубриков, доайен на българския автомобилен спорт и дългогодишен състезател.

Пламен Бобоков каза, че от самото начало е следял развитието на този проeкт, като в началото бил много песимистично настроен, но резултатите, постоянството и огромната работа на екипа са го накарали да повярва и да помага и се надява през новия сезон българския флаг да се вее гордо по всички писти. Господин Бобоков заяви своята подкрепа за отбора за следващия сезон.

Известният автомобилен състезател и мениджър на „София Кар Моторспорт” Владимир Илиев заяви, че този сезон е бил едно голямо предизвикателство, както за екипа, така и за техниката. Българският автомобил е премерил сили с всички традиционно известни марки и заслужава оценката, която получи в световният спорт. Доказателаство за това са двата продадени автомобила, които ще се карат в US Pirelli Word Challenge.

Началото беше поставено във Франция, на пистата Nogaro през месец април (4-6.04). Хендрик Щил зае първа позиция в стартовата решетка и насочи погледите на всички към Sin R1 GT4 и българския отбор. В първото състезание той зае шеста позиция.

Пистата в Zandvoort, Холандия, посрещна Европейските GT4 серии през месец май (22-24.05). Хендрик Щил започна силно още в първата квалификация и се класира на трето място, което му осигури и предна позция в стартовата решетка. В първото състезание другият Sin R1 GT4, пилотиран от Хосе Мануел Балбиани и Хосе Луис Талерман, зае трета позиция в клас АМ.
Към отбора на „София Кар Моторспорт” в надпреварата на Зандворт се присъедини и холандският принц Петер-Кристиан Ван Оранйе. Той кара заедно с Хендрик Щил и коментира, че е много доволен от возилото.

Една от емблематичните европейски писти, Red Bull Ring в Австрия стана домакин на третото състезание (5-7.06) и на най-зрелищния момент през целия сезон. На последните метри преди финала на второто състезание, след съприкосновение, Йорг Вийбан с Aston Martin Vantage G1 и Росен Даскалов със Sin R1 GT4 се удариха в предпазните огради и полетяха във въздуха в изключително зрелищна катастрофа. Благодарение на здравата си и качествена конструкция, Sin R1 GT4 запази своя създател невредим и показа, че екипът е свършил чудесна работа.

Белгийската писта Spa (19-21.06) посрещна сериите GT4 само две седмици след сблъсъка на Red Bull Ring. „София Кар Моторспорт” се състезава с един автомобил Sin R1 GT4, пилотиран от Хосе Луис Талерман.
В разгара на лятото, друга легендарна писта в Европа, Nuerburgring (16-18.08), Германия, събра отбора на Европейските GT4 серии в поредната надпревара от сезона.

След забрана от страна на ръководството на сериите немският пилот Хендрик Щил (клас PRO) да се състезава самостоятелно, без партньор от клас AM, беше взето решение да се пусне анкета сред другите отбори участници дали са съгласни Щил да пилотира сам. Всички отбори, с изключение на един , бяха съгласни, но с оглед на създалата се ситуация, ръководството на „София Кар Моторспорт” взе решение двата автомобила Sin R1 GT4 да не участват в състезанието.

Надпреварата, която закри Европейските GT4 серии за сезон 2015, се състоя на пистата Misano (2-4.10), Италия.
Двойката Хендрик Щил/Андреас Гюлден стартира от втора позиция на последната надпревара, до края на състезанието запази чудесно темпо и заслужено се качи на подиума с втора позиция.

Подиумът за „София Кар Моторспорт” ознаменува завършека на един наистина вълнуващ дебютен сезон и показа, че Sin R1 GT4 има потенциал и през следващия сезон ще продължи своето развитие.

Над 80 000 зрители са гледали всяко едно от състезанията от Европейските GT4 серии за изминалия сезон, а уникалните посещения в You Tube са повече от 6 400. Всяко едно от състезанията се отразява с 26-минутен филм, достъпен за електронните медии, който може да се гледа по Холандската телевизия RTL7, Motors TV, интернет страницата на Европейските GT4 серии и канала на сериите в YouTube. Репортажите от всички състезания от сезон 2015 бяха излъчвани и по BNT HD у нас.



Рейтинг :
09.09 2023 в 09:05 1
+ 0
- 0
sffsdf4699
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.