18 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Соц легенди: Запознайте се с полската Lancia Stratos (Видео)

Представяме ви историята на FSO Polonez Stratos 2500, или както е по-известен сред феновете "Stratopolonez" – рали Франкенщайн, който идва от Полша, и от който е произведена само една бройка. Идеята за тази кола се ражда през 1977 г., а машината е готова за първото си състезание повече от година по-късно - през 1978 г.

Техническите детайли са безкрайно интересни. Полският хечбек се задвижва не от какъв да е двигател, а от 2.4-литровия V6 бензинов мотор на Lancia Stratos и Ferrari Dino! Той генерира 260 к.с., не и без помощта на някои модификации по всмукателната и изпускателната системи, които са вежливо извършени от полските инженери.

Благодарение на двигателя и неговата 5-скоростна механична трансмисия, Stratopolonez ускорява до 100 км/ч за малко над 5 секунди, докато максималната скорост достига достойните 240 км/ч.

Какво му е толкова специалното?

Вероятно знаете, че Lancia Stratos е истински рали доминатор през 70-те и началото на 80-те. Синът на тогавашния полски премиер имал Stratos, но катастрофирал тежко през 1977 г. по време на състезание и унищожил почти напълно машината. И така се появила идеята за създаването на Stratopolonez – полският Stratos.

Купето на злощастния Stratos било напълно разбито, но шасито, двигателят и окачването оцелели. От местния автомобилен производител FSO решили да използват важните компоненти от италианската бегачка и да разработят около тях нов рали автомобил. Отнело им повече от година да завършат проекта, като основната трудност била да напаснат стандартното купе на FSO Polonez към окачването, шасито и двигателя на Stratos.

Накрая успели и пуснали колата в първото й състезание, забележете, без да проведат нито един тест. Според информация от полския клон на Wikipedia, колата катастрофирала тежко още в първото си състезание, изпълнявайки три пируета във въздуха.

Полските инженери монтирали по-голям охладителен радиатор, който взели от камион, а задните калници били раздути значително, за да поберат широките гуми и джанти на Lancia Stratos. Били предвидени и солидни въздухозаборници, за да може двигателят да получи адекватно охлаждане.

Единственият Stratopolonez бил използван в рали надпревари до 1985 г., когато бил пенсиониран. Други такива не били произведени, защото...в Полша нямало повече катастрофирали коли от модела Lancia Stratos. В момента колата се намира в Музея на технологиите във Варшава.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:16 1
+ 0
- 0
sffsdf13061
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.