28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Как да подготвим автомобила си преди зимата. 9 съвета от професионалистите.

Когато дойде време да подготвим автомобила си за зимата, има неща, които много хора подценяват или просто забравят. Ако искате да разчитате на своя автомобил, особено през най-студените месеци в годината е хубаво да се погрижите за него. Така той няма да ви подведе, а возенето ще бъде удоволствие и сигурност.

В онлайн магазин за авточасти Begachka.com се опитахме да съберем 9 полезни съвета, които да ви помогнат да подготвите колата си за зимните месеци.

1.Сменете антифриза на колата на всеки 2-3 години или 30000км пробег, защото той както и маслото губи своите качества. Има различни видове антифриз син, червен, зелен вижте какъв е вашият или ако не сте сигурен проверете и се консултирайте с професионален автомонтьор или поискайте безплатна консултация в някой магазин за авточасти. В случаите, когато той не е подменен има опастност от замръзване и спукване на части от двигателя, както и нарушаване на целостта му!

2. Подменете термостата. Ако при студено време падат градусите ви, това означава, че термостатът ви е за смяна. Най-лесно се забелязва при извънградско шофиране. Подмяната му е много важна, защото при неработещ термостат разхода на гориво се повишава, а никой не иска това. Също така в автомобила ви не е достатъчно топло. Особено ако возите децата или семейството си, комфортът им е много важен.

3. Проверете дисковете и накладките на автомобила. Те са от съществено значение за безопасноста на вашето семейство. При странен шум от колелото като стържене или тракане, това значи, че накладките ви са за смяна. Също така, при натискане на спирачки усещате ли тресене, то дисковете са за смяна. Ако усетите тресенето, може да погледнете самите дискове и да проверите дали имат износен ръб. Така лесно ще разберете дали са за смяна. Това е и един от най-важните ни съвети за шофьорите. Зимният сезон, особено в големите градове, където снегът винаги изненадва общинарите е много важно да имате перфектна спирачна система, а накладките и дисковете са съществена част от нея.

Допълнителен съвет:
Задължително е с новите дискове да монтирате и нови накладки.

4. Проверете радиаторчето за парно. Често се случва то да се запуши, а никой не иска това да се случи в зимния сезон. Подмяната му е задължителна, за правилното и оптимално функциониране на парното в колата. Можете да разберете дали е за смяна като пуснете парното на топло, и ако топлината не достига при вас в купето, значи не се бавете, а потърсете радиатора в някой магазин за авточасти онлайн и поръчайте.

5. Сипете зимна течност за чистачки. Тя е от значение тъй като само с вода има опастност да повредите не само помпичката за чистачки, но и да се спука казанчето, което ще доведе до по-големи ремонти!

6. Проверете чистачките. Ако стържат или имат скъсана гумичка, те също са за смяна. Колкото и да са качествени, те издържат приблизително една зима и едно лято, след това се намалява свойството на чистене! Особено зимата е много важно чистачките ви да са в пълна изправност. Това може да спаси, както вашият, така и животът на вашите пътници. Видимостта на пътя е намалена през студените месеци и всяко допълнително утежняващо влияние е препоръчително да се избягва.

7. Спирачните маркучи. Те също са от голямо значение. Ако те са напукани, нацепени или ви се струват стари - подменете ги с нови. При скъсване на спирачен маркуч педала на спирачката потъва, изтича спирачна течност и автомобила остава без спирачки по ледените пътища.

8. Акумулаторът преди зимата е също толкова важен колкото и останалите авточасти. Повечето акумулатори вече са необслужваеми. Могат да се проверят с товарна вилка, и ако тя покаже, че акумулаторът не държи, подменете го с нов преди зимата, защото може да ви изиграе лоша шега на път.
Някои от колите се нуждаят от диагностика след смяната му!

9. При дизеловите автомобили от особенно значение са подгревните свещи. Когато има изгоряла подгревна свещ зимно време автомобилът пали трудно, тресе двигателя и не работи добре на всички цилиндри. От там идва и по-висок разход на гориво. Можете да смените само изгорялата свещ, но най-добре е да се подменят в комплект всички. Така ще сте сигурни в това, че в пика на зимата няма да ви подведе друга от комплекта подгревни свещи. Освен подгревните свещи зимно време дава дефект и подгревното реле, то се проверява на диагностика или със замерване.

Надяваме се нашите съвети са ви били от полза и ще използвате списъка, за да подготвите автомобила си за зимата. И не забравяйте. Колкото и сигурен и обслужен да е автомобилът ви, карайте внимателно!



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:12 1
+ 0
- 0
sffsdf35909
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.