20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

29 март в авто-мото историята

1806: Американският конгрес отпуска $30, 000 на Корпуса на инженерите към американската армия за конструкцията на първата магистрала, която по-късно е обявена за национално съкровище. Тя носи името Great National Pike, но е известна още и като Cumberland Road. Пътят започва от Cumberland през Appalachian Mountains до Wheeling, разположен на река Охайо. 

1900: роден е Бил Астън (William ‘Bill’ Aston) - британски автомобилен състезател. Участва в три Formula 1 Grand Prix, когато шампионатът се провежда по правилата на Formula 2 за собствения си отбор Aston Butterworth. Преди да започне да участва в световния шампионат, Астън е бил тест пилот и мотоциклетен състезател. Има 3 старта за Formula 1, но без побези и шампионатни точки.

1919: завършен е първият камион - Tatra TL4. Това е моделът вдъхновил инженерът Ханс Ледвинка (Hans Ledwinka) да основе чешката компания Tatra. През 1897-ма Татра произвежда първата кола с двигател в Централна Европа. Всъщност, това е най-старият европейски производител на автомобили след Mercedes и Pegueot.

1923: роден е Джеоф Дюк (Geoff Duke) - една от мотоциклетните легенди на САЩ, многократен световен шампон. Първото му състезание е на кошмарното Isle of Man TT през 1950 година. Има общо 33 победи в кариерата си, 6 от които в Isle of Man TT. Състезава се за отборите на Benelli, BMW, Nurton, Gillera, NSU.

1927: майор Хенри О`Нийл де Хейн Сегрейв (Henry O’Nеil de Hane Segrave) става първият човек преминал бариерата на 200 мили/час. Карайки машина Mystery Sunbeam (1000 к.с.) Сегрейв достига 203.79 мили/час на Daytona Beach във Флорида. Той се бори за подобряване на рекорда с неговия най-голям съперник през 20-те Малколм Кампбел (Malcolm Campbell).

1984: роден е Нейт Адамс (Nate Adams) - американски мотокрос състезател. Започва да кара професионално, когато е само на 8 годинки. Тогава баща му му купува първият оф-роуд мотоциклет. Печели първия си фрийстайл шампионат през 2002, когато е на 18 години. След това Адамс добавя и златния медал от X Games през 2004, Gravity Games през 2003 и се радва на класиране в тройката в сериите Vans Triple Crown. През 2009-та става шампион Red Bull X-Fighters и повтаря успеха си следващия сезон, като става първият състезател в историята на сериите, печелил две поредни титли.

2009: Рик Вагонер (Rick Wagoner) - президент и изпълнителен директор на бедстващата тогава General Motors (GM) се отказва от поста по искане на админстрацията на президеннта Обама. По време на 8 годишното управление на Вагонер GM губи милиарди долари, а през 2008-ма е изпреварена от японската Toyota в класацията за най-голям производител на автомобили в света - титла, която американската компания защитава от 1930 насам. На следващия ден Обама обявява, че GM ще трябва да направи основни промени в продължение на 60 дни.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:25 1
+ 0
- 0
sffsdf9093
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.