28 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Какво да знаем за смяната на амортисьорите на автомобил?

Ако сте от хората, които шофират ежедневно, със сигурност знаете, че автомобилът ви трябва да бъде в отлична техническа изправност и следите за това. Понякога, обаче, се случва да се пренебрегват проблеми с някои ключови авточасти, като например амортисьорите. Ето защо специалистите от екипа на Bazar.bg обръщат внимание именно на това в тази статия и споделят кои са основните аспекти, свързани с ремонта и смяната им. Преди да се запознаете с представената информация, може да проучите обявите на пазара за автомобилни части втора ръка или за нови, за да се ориентирате в цените.

Какво е амортисьор и какви видове бива?

Това е основен компонент в системата за окачване на автомобила, чиято основна функция е да осигури комфорт при пътуване. Той помага за по-добро сцепление с пътя и смекчава вибрациите, които се получават при неравности и дупки по пътя. Освен на предни и задни, леви и десни, амортисьорите се делят и на:

еднотръбни и двутръбни газови – първите съдържат газ под високо налягане и имат една тръба, докато другите са с две тръби и предпазват окачването от износване, като предотвратяват внезапното извъртане на колата при рязко спиране;
маслени и газови – маслените работят изцяло на масло, за разлика от газовите, които съчетават газ и масло. Идеални за градско шофиране и за по-кратки разстояния;
хидравлични двутръбни – външната тръба е като резервоар за масло, а вътрешната е работният цилиндър. При процеса на свиване малко количество масло премине през буталото и се пренася в изравнителната камера.

Кога е време за смяна на амортисьорите?

С времето обаче дори най-здравите амортисьори се износват. Тогава автомобилът започва да става нестабилен на пътя, особено при спиране или завои.

Една от особеностите, по които да познаете, че им е време за смяна, е че колата може да “скача” при преминаване през дупки или неравности на пътя. Ако забележите този или друг тип нестабилност, най-добре е да се свържете с автосервиз или майстор.

Признаци, че амортисьорите може да имат нужда от смяна

Телескопичните амортисьори са най-обикновения вид, който трябва директно да се подмени, вместо да се ремонтира. Ето още каква полезна информация дават от Bazar.bg относно смяната на тези части:

нестабилност при висока скорост – ако колата стане нестабилна или усетите клатене при увеличаване на скоростта, това може да е знак за проблем;
удължен спирачен път – в някои ситуации това може да се окаже изключително опасно и затова е важно да обърнете внимание;
скърцане или други нетипични звуци – ако при завиване или минаване през дупки се чува скърцане или друг нехарактерен за автомобила звук, това може да е показател за износване на амортисьорите;
неравномерно износване на гумите – проблемите с тези компоненти може да доведат до неравномерно износване на гумите и появата на т.нар. “плешиви петна”;
теч на масло или газ – това може да е знак, че нещо не е наред амортисьорите;
движение на каросерията – ако автомобилът се люлее прекалено при завиване, спиране или запалване, това отново може да е сигнал за проблем.

Ако забележите един или повече от горепосочените признаци, препоръчително е да се консултирате с автосервиз или опитен майстор. Навременната смяна ще ви спести по-големи проблеми в бъдеще и ще удължи живота на вашия автомобил.

Втора ръка или нови?

Когато стане въпрос за ремонт на кола, много хора обмислят дали да изберат нови, или употребявани части. Смяната на амортисьорите не прави изключение. Те се подменят по двойки, като новите обикновено идват с гаранция и съответно са по-скъпи от тези втора употреба. В повечето случаи употребяваните са по-евтини, но няма как да сте сигурни в качеството им. Точно затова е препоръчително да сте внимателни при избора на авточасти втора ръка.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Бизнес
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.