20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Първа точка за Теодор Кабакчиев в Световния ендуро шампионат

Пилотът триумфира в кръга за балканското, стяга се за Erzbergrodeo

Най-добрият български състезател по ендуро Теодор Кабакчиев (KTM) почти сбъдна мечтата си, записвайки първата си точка в Световния шампионат на зрелищната дисциплина. Въпреки техническите проблеми и лошия късмет, които го съпътстваха през целия уикенд, състезателят от Габрово, регистрира успешно участие в третия кръг на първенството на планетата, който се проведе на 20-21 май в Гравена, Гърция. 

С дъждовно време и изключително кално “затворено” трасе посрещна Кабакчиев южната ни съседка. Въпреки неприятните атмосферни условия обаче, то бе заобиколено от близо 3000 души публика, които създадоха страхотна атмосфера.

Уикендът не започна добре за 18-годишния пилот още от самото начало, когато атрактивно падане през кормило по време на пролога го остави на предпоследната 19-та позиция в клас Junior. Това обаче бе само квалификация. Същинската част стартира със съботната надпревара, като за двата състезателни дни организаторите бяха подготвили близо 70 километрово тежко трасе с препятствия, по което пилотите трябваше да изминат 3 обиколки.

В първия ден Кабакчиев се нареди на задоволителната 15-та позиция в първия си старт в Световния ендуро шампионат, но проблем със задната спирачка в неделя, го извади извън състезанието. Все пак състезателят на Габрово взе 1 точка от първия ден и се намира на 23то място във временното класиране.

Положението в Световния Ендуро шампионат беше доста стегнато, а състезанието трудно, но в крайна сметка успях да взема точки, което е постижение за мен самия. Всички състезатели са изключително подготвени и идват с големи професионални отбори. Правилата са така организирани, че без добре подбран екип просто няма как да пробиеш” - каза Кабакчиев след финала.

В крайна сметка Теодор Кабакчиев не си тръгна с “празни ръце” от Гравена. Българският състезател убедително спечели първото място във втория кръг от Балканския шампионат по Ендуро този сезон. 18-годишният пилот триумфира и в първия кръг в Румъния, който се проведе в края на март.

Сега Теодор Кабакчиев и още близо 12 българи са изправени пред може би най-голямото предизвикателство за сезон 2016 - екстрийм ендуро надпреварата “Ерзберг Родео” в Австрия. Габровлията ще се опита да подобри рекордното си постижение от 2016, когато се нареди на невероятното 26то място от 500 пилоти във финалното състезание - Red Bull Hare Scramble.

Очаквайте подробности!



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:20 1
+ 0
- 0
sffsdf11565
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.