24 май 2024
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

6 недостатъка на електромобилите, за които никой не говори

Електромобилите не са нещо ново, концепцията е над над век, но колите на ток са се променили доста от създаването си и продължават да се променят, защото технологията е в постоянна разработка. Освен това, за разлика от двигателите с вътрешно горене, електромоторите имат дълът път за развитие. Те са и по-компактни и ефективни дори от някои ДВГ, които съществуват само на теория, а батериите им се подобряват с бързи темпове.

Основният проблем, който отказва потенциалните клиенти, е бавното зареждане. Едно е да напълниш резервоара за 2 минути, друго е да чакаш с часове зарядното да си свърши работата, а това затруднява и планирането на по-дълги пътувания. Хората искат електромобилите да се поне равносилни на бензиновите и дизеловите коли и е лесно да се разбере защо. Ако ще взимате кола за десетки хиляди, е нормално да имате сериозни изисквания.

Освен ако производителите не си навият ръкавите и не променят постоянно моделите си, до 10 години сегашните електромобили ще са напълно ненужни. Представете си как някой ви дава смартфон от 2006 г., той нито ще е "смарт" по модерни стандарти, нито ще функционира както трябва. Същото ще е с електрическа кола на десетилетия - технологиите ще са остарели, а батериите, ако са оригиналните, ще са почти непотребни.

Все пак електрическите коли имат своите предимства: не замърсяват толкова, тихи са, а в някои случаи и дяволски бързи, но нека се фокусираме върху недостатъците, които ги спъват.

Производството е разпръснато и усложнява транспортирането

Повечето конвенционални коли се произвеждат с части от заводи, близо до фабриката, където се сглобяват. Производителите отварят заводи в определени пазари, за да смъкнат крайните цени на продуктите и все още е по-евтино да се разкрие нова фабрика на определен континент, отколкото колите да се транспортират от едно-единствено място.

При появата на първите хибриди те бяха критикувани заради своите NiMH или никел метал-хидридни батерии. Проблемът с тях е, че материалите за изработването им се добиват от мини в изолирани краища на света, откъде се препращат към заводите за батерии и след това отново пътуват, този път към автомобилните фабрики. Основната разлика сега е, че батериите се правят в близост до съоръженията за сглобяване на колите, но сложната и скъпа процедура по транспортиране на металите остава същата.

Литият и други редки метали са скъпи

В днешно време електромобилите разчитат на литиево-йонни батерии, а първият елемент, литият, е доста скъп и с тенденция да повишава цената си. Най-големите производители на литий в света са Австралия, Чили, Аржентина, Китай и Зимбабве, но точно като нефта, и литият е изчерпаем ресурс.

Засиленото търсене от автопроизводители само увеличава цената и в един момент тя може да стане изключително висока. Това неминуемо ще се отрази и на цените на колите. А не трябва да забравяме, че литият далеч не е единственият рядък материал, който е нужен в колите. Електромоторите, примерно, използват елементи като диспросий, лантан и неодим. Не само, че те не се добиват при оптимални условия, но засиленото търсене се отразява на околната среда - нещо, което звучи странно за рекламираните като "зелени" електромобили.

Не сме готови за рециклирането на огромния брой батерии

Prius e на почти 20 години и батериите на първите модели със сигурност вече трябва да са с нови. Бумът на електромобили е прогнозиран за 2025 г. и в годините след това ще има много батерии за рециклиране. И въпреки че литиево-йонните, както и NiMH батериите, могат да бъдат рециклирани, няма много компании, които се занимават с това. И е ясно защо никой не избързва със създаването на такива - пазарът на електрически коли все още не е достатъчно голям, затова и никой не избързва. Toyota обаче има програма, по която вдъхва нов живот на използваните клетки.

Край на лесните ремонти

Електрическите коли определено няма да са лесни за поправка. Освен със спукана гума или изгоряла крушка, няма много проблеми, с които човек може лесно да се справи при електромобилите. Сега, каквото и да стане с нормалната ви кола, можете просто да я закарате в сервиз, но почти няма такива, които да ремонтират електромоторите и останалите компоненти на по-модерните им еквиваленти. Ако изникне нещо голямо, то колата ще трябва да мине през дилъра, а това няма да е евтино.

Никакви приключения далеч от цивилизацията

Помните ли Camel Trophy на Land Rover? Всъдеходите на британската марка се справяха със всичко, пред което се изправят, а големи туби с гориво решаваха проблема със зареждането.

Да, има хора, които пътуват на сравнително дълги разстояния с коли на ток, но не предприемат истински приключения. За да това стане възможно, на първо място трябва пробегът им да бъде увеличен значително, за да човек бъде достатъчно уверен в надеждността на машината. Това няма да се случи скоро, което ще рече, че електромобилите няма да елиминират напълно конвенционалните коли, не и в близкото бъдеще. Бензинът и дизелът ще останат все така незаменими в отдалечените региони. Същото важи за водородните коли, които имат нужда от сложна инфраструктура и начин на зареждане.

Производството на електричество и водород не е чиста работа

Липсата на изгорели газове може и да е примамлива, но електромобилите, дори тези с водородна клетка, не са чак толкова екологично чисти поради простата причина, че за да могат електричеството и водородът да стигнат до тях има доста замърсяване.

В единия случай става въпрос ток, произведен от предимно замърсяващи централи. При водорода нещата също не са розови - той се извлича от метан, а в атмосферата се отделят големи количества въглероден диоксид. Има и "зелена" опция да зареждате колата си със соларни панели. Страхотно, слънчевата енергия е безплатна и неизчерпаема, обаче панелите са дяволски скъпи.

Всички тези проблеми може би имат своите решения, но ще бъдат въведени трудно преди да има достатъчен брой клиенти или не са вложат държавни субсидии. Дотогава електромобилите нямат да са толкова пълноценни, колкото димящите им еквиваленти.Рейтинг :
09.09 2023 в 06:02 5
+ 0
- 0
sffsdf17571

Рейтинг :
21.10 2016 в 16:24 4
+ 7
- 6
Напоследък износителите на петрол са силно притеснени и не рядко финансират подобни проучвания.
На практика цената на акумулаторите е единствената пречка, но тя ще бъде до няколко години.
А относно възобновяемите източници - цената на слънчевите панели пада, на ядрената енергетика расте. Скоро слънчевата енергия ще е май- евтината.

Рейтинг :
20.10 2016 в 15:26 3
+ 9
- 8
Заглавието НЕ е коректно. Поне половината от изброените тук са най-често коментираните недостатъци! Има рзаботени и проходими елекромобили (4х4) и то с доста предимства. Преминах и Долуната на смърта 600-700 км, без презареждане. Материалите за батерии/кондензатори не са само редки метали има още много опции, вкл. въглеродни
+ 17
- 5
Всяко начало е така ... да не би в зората на двигателите с вътрешно горене да е имало сервизи на всяка крачка или пък тогавашните им акумулатори да са подлежали на рециклиране? (дори и тези с манивела са имали малък акумулатор за да запалят по лесно ) Вероятно след 100 години тези проблеми ще бъдат решени. Аз бих си взел тесла (2.5с от 0-97 км/ч, ако имаше представителство у нас.
+ 19
- 13
'Всички тези проблеми може би имат своите решения, но ще бъдат въведени трудно преди да има достатъчен брой клиенти или не са вложат държавни субсидии.' - тва що не го сложи най-горе, че да не се хабим да четем до долу.
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.