19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Continental с нова технология за защита на пешеходците

Произшествията с пешеходци в България са най-голям дял от всички ПТП

Германският производител на гуми и доставчик на технологии за автомобилната индустрия Continental представя новата си технология за подобряване безопасността на пътя. Vehicle-to-X или V2X позволява на автомобилите да се свързват чрез безжична комуникация с останалите участници в движението и да обменят актуална информация за позицията на всеки от тях, за да бъдат предотвратени потенциални сблъсъци или значително намаляване на силата на удара в случай на инцидент.

В България произшествията с пешеходци на пътя като процент от всички ПТП през 2014 г. се увеличават спрямо предишната година до 30.1%. От тях 22.7% са с фатален край, а 23.8% са ранените. Други 5.4% произшествията са свързани с велосипедисти – група от участници в движението, която ще се увеличава в бъдеще.

Превозно средство, което е оборудвано с технологията V2X може да обменя информация с останалите участници в движението, които имат смарт телефон или специален трансмитер. Позицията и предвиждането на поведението на всички уязвими участници в движението се изпращат като анонимно директно съобщение през V2X системата до превозното средство.

Входящите съобщения се обработват за по-малко от 0.1 секунда. След тяхното получаване системата за контрол на автомобила решава дали шофьорът трябва да бъде уведомен и дали трябва да има някаква намеса в динамиката на автомобила. Тъй като локализацията с GPS на пешеходеца не е достатъчно прецизна, фокусът при бъдещите подобрения е насочен върху изчисляването на относителната позиция и предсказване на потенциалното му разположение на пътя. След това информацията ще бъде синхронизирана с данни от другите сензори на автомобила преди да бъдат активирани спирачките. По този начин се подобрява разпознаването на обекти и класификацията им.

„Предпазването на най-уязвимите участници в движението на пътя като пешеходци или колоездачи е едно от най-големите предизвикателства, за което е необходимо да се вземат съответните мерки и да успеем да постигнем безопасно шофиране без никакви произшествия.“, обяснява д-р Бернхарт Клумп, директор на бизнес направление Пасивна сигурност и сензорни системи в Continental. „Комуникациите на близки разстояния могат да изиграят ключова роля и по този начин да ни приближат към нашата цел за шофиране без инциденти на пътя.“

Комуникациите между две превозни средства или между кола и друг участник в движението става чрез стандарта за специална директна връзка WLANp. Модерните смарт устройства вече разполагат с WLAN връзка и чрез леки промени в чипа за комуникации ще могат да бъдат пригодени за обмяна на V2X съобщения с колите през WLANp. Едно от големите предимства на комуникацията на къси разстояния от 300 м до 500 м е краткият период за реакция. А това е от основно значение за обмяна на информация свързана с безопасността като позиция, движение и действие на спирачките на автомобила.



Рейтинг :
09.09 2023 в 09:02 1
+ 0
- 0
sffsdf4844
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.