19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Оставяш колата на слънце - убиваш коронавируса!

Снимка: Derwin Edwards from Pexels

Има ли нужда да ви подсещаме какво е чувството да влезнеш в автомобил който дълго време и бил паркиран на слънце? И какъв ад е в салона, нагрял се до безобразие за нула време? Затова от години тече кампания да не се оставят деца или домашни любимци в затворена кола по време на жегите и силен пек.

Оставената на слънце и нагорещена кола, обаче, може да се окаже естествен дезинфектант, който унищожава вируса, причиняващ COVID-19. Ако трябва да сме по-точни - по-голямата заслуга е на слънцето, чиито "парников ефект" в затворения салон, в резултат на късовълновата радиация на нашата звезда.

До този извод са достигнали учени от университета в Джорджия, САЩ (University of Georgia), които са провели доста сериозно проучване по темата. Според изследването, дори и в нетолкова горещ ден, с температура от 21 градуса по Целзий, при греене на слънцето, температурата в салона на автомобил може да се повиши до 45 градуса само за един час. А ако навън е 27 градуса, в купето може да стане 50,5 градуса.

Ефектът на високата температура, който може да причини топлинен удар и смърт на живите организми е доста сходен и при SARS-CoV-2. Според учените, високите температури намаляват значително времето, необходимо за унищожаването на коронавируса. Вече бе заявено, че вирусът издържа върху хартия или картон един ден, а върху гладки повърхности като пластмаса и желязо до три дни (при температура на околната среда от 22 градуса). Aко температурата се повиши до около 54 - 55 градуса, 99,99% от вируса ще загине в рамките на само 20 минути. А ако стигне до 65,5 градуса, вредителят загива за едва 5 минути.

В тази връзка, учените от американския университет заявяват също, че за различни продукти като маски за лице, опаковки и други, които не са чувствителни на слънце, един ден на пряка слънчева светлина е достатъчен, за да се минимизира риска от предаване на коронавируса. Третирането на перящи се маски в сушилни за дрехи (които също се загряват до около 55 градуса) също може да е достатъчно за да се елиминира от тях причинителя на глобалната пандемия.

“Все още трябва да направим повече тестове, но вече знаем, че колкото по-топло стане, толкова по-малко време е нужно на вируса да умре", заявява професор Травис Глен от здравния факултет на Университета в Джорджия. "Всички сме насърчени или задължени да носим маски, когато пазаруваме или вършим друга работа извън домовете си. Паркираните автомобили стават доста горещи в слънчеви дни. Така че дори може да редувате две маски, оставяйки една в автомобила, докато пазарувате или просто да оставяте маската в колата, като се приберете и возилото ви е паркирано на слънце".



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:11 1
+ 0
- 0
sffsdf36927
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.