14 юни 2024
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

Как правилно да размразим колата

Зимата си е тук и колкото и приятно да ни се усмихва слънцето от време на време, трябва да сме подготвени и да знаем, че онази ужасна сутрин, в която ще прекарате поне 20 минути в изриване, изчистване и размразяване на автомобила Ви буквално чука на вратата.

Ето защо напомняме някои от златните правила за "размразяване" на Вашето превозно средство. Знаем, че повечето от тях ги практикувате и едва ли ще Ви изненадаме. Но е добър момент просто да напомним, за да не си създавате излишни проблеми и да превръщате дреболиите в сложни казуси.

Ето кои неща трябва и кои НЕ бива да правите с машината си.

Трябва:
- да изчистите снега над леда, преди да започнете да стържете самия лед. И то с метла, а не с лопата, ако ви е мил лакът на колата;
- да опитате с отворена длан да тупнете по капака или багажника, за да натрошите леда, преди да започнете да го стържете. Казваме "тупнете", а не "удряте". Има разлика;
- да запалите двигателя и да включите нагревателите на стъклата и обдухването им;
- да включите светлините. Те ще Ви помогнат за изчистите фаровете, защото ще започнат да топят леда;
- да използвате течност (обикновено на спиртна основа) за разтапяне на леда върху стъклата;

НЕ трябва да:
- трошите леда, удряйки с устройства като чук, талпа или стъргалото за лед. Ясно е защо, но напомняме;
- палите двигателя, ако има лед/сняг на решетката на радиатора или в ауспуха. Първо изчистете там и след това запалете;
- забравяте за антифриза и поддръжката му, защото ще съсипете двигателя. Но това трябва вече да сте го свършили;
- пускате чистачките, ако стъклото не е изчистено от сняг и лед. Първо - ако са залепнали, може да изгорите моторчето. Второ, може перото да остане залепено за стъклото и да се скъса. Оставете вътрешното подгряване да си свърши работата и да отлепи чистачката и едва тогава я ползвайте;
- заливате заледените стъкла с вряла вода. Много, ама много лошо решение, което най-вероятно ще Ви докара до смяна на пръсналото се стъкло;Рейтинг :
09.09 2023 в 05:25 2
+ 0
- 0
sffsdf29906
+ 12
- 0
ke-ke-ke

За да размразите автомобила, трябва

(1) да проникнете вътре - нетривиална задача, когато ключалките и вратите замръзнат. Дистанционните отключвания и запалвания са хубаво нещо, когато работят.

(2) да запалите двигателя или поне печката. Лятна нафта, стар акумулатор или минерално масло от по-миналата година са най-добрите ви помощници.
 
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.