20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

7 луди концепта на BMW, които така и не просъществуваха

Концептуалните автомобили обикновено се делят на две основни групи. Част от тях са по-реални и представят визията на даден производител за бъдещето. Иначе казано, това е предварителна версия на бъдещ сериен модел. Другата група пък се състои от прототипи, които компаниите създават, за да шокират автомобилния свят и за да покажат какво могат, без да обещават, че подобна машина някога ще излезе на пазара.

През годините, в сътрудничество с известни стилисти, студенти по дизайн и независими студиа, BMW разработва огромно количество концепти, които можем да причислим и към двете групи. Безспорно е обаче коя е по-интересната. Това са 7 от най-лудите прототипи на BMW, които така и не влязоха в серийно производство. А трябваше...

1964 BMW Hurrican

Първото нещо, което човек забелязва в излезлия през 1964-а концепт Hurrican, e липсата на задължителните “бъбреци”, с които свързваме марката BMW. Това смело решение идва, за да ни покаже, че това BMW е доста различно от всички останали модели на компанията. Hurrican е дело на студенти по автомобилен дизайн и представлява комбинация от формите на едни от най-атрактивните автомобили по това време.

Челното стъкло идва от Ferrari 250 LM, стоповете са взети от Fiat 850 Sport Spider, мигачите са от Jaguar, а някъде между всичко това се прокрадва нотка от Mazda Cosmo. Интересното е, че това дизайнерско упражнение всъщност се движи. То има 1.8-литров 4-цилиндров двигател, който вероятно е взет от New Class 1800ti. През 2007 г. Hurrican бе показан на изложението за екзотични автомобили “Villa d’Este”.

1972 BMW 1602 Electro-Antrieb

На пръв поглед това BMW не изглежда по-различно от познатите двуврати купета на баварците от началото на 70-те. Под капака обаче всичко е различно. В превод от немски Electro-Antrieb означава “електрическо задвижване”. Стандартният 1.6-литров 4-цилиндров двигател е заменен с 32-киловатов електромотор и почти половин тон батерии.

За разлика от акумулаторите в съвременните електрически коли, които могат да бъдат заредени от всеки стандартен изход на електропреносната мрежа, тези на 1602 просто се подменят с нови, когато останат без заряд. Може би заради това тази кола никога не достига масово прозиводство.

1972 BMW E25 Turbo

През същата година, в която BMW представя Electro-Antrieb, компанията лансира E25 Turbo на автосалона в Париж. С това дизайнерско упражнение баварците искат да покажат на света, че пред тях пречки няма, независимо дали говорим за технически показатели или дизайн. Този концепт използва част от компонентите на New Class седан, но ги комбинира със средно разположен 2.0-литров турбо мотор. С този автомобил BMW се хвали пред света с последните си технологични нововъведения, като например сгъваем кормилен прът и ролкейдж. Ако дизайнът ви се струва познат, това се дължи най-вероятно на факта, че впоследствие той е използван при разработката на легендите M1 и 8-Series Coupe.

1995 BMW Z18

Много преди продуктовите планьори на BMW да използват думата “кросоувър”, светът бе станал свидетел на Z18. В своята същност, този концептуален автомобил с пластмасово купе е ориентиран както към феновете на кабриолетите, така и към тези на офроуд машините. В дизайна могат да се открият чертите на повечето BMW-та от 90-те. Z18 е кабриолет с пластмасово купе, монтирано върху стоманено шаси, а в интериора има четири седалки, които могат да се подреждат по различен начин. Двигателят пък е 4.4-литров V8.

1991 BMW Z1 Coupe

В края на 80-те и началото на 90-те BMW започна да експериментира с дизайна на някои от познатите си модели. Като допълнение към роудстъра Z1, който е базиран на BMW E30, на бял свят се появява концептуалното Z1 Coupe. Според неофициалната информация германците са разработвали цяло семейство от Z1 модели, които впоследствие са били забравени. Подобно на роудстъра, Z1 Coupe има пластмасово купе и сгъващи се надолу врати, но се различава с уникалния външен вид на предницата и по-мускулестите задни калници.

1995 BMW Z21 Just 4/2

Just 4/2 напомня много на съвременния Ariel Atom и се появява, за да ни напомни колко първична е любовта ни към автомобилите. BMW взима един 1.1-литров 4-цилиндров двигател от своя мотоциклет K1100 и изгражда външен скелет около него. Вратите могат да се демонтират, в случай че не са нужни, а отпред няма дори челно стъкло. Интересното е, че в спартанския дизайн са намерили място цели две въздушни възглавници.

1991 BMW Nazca C2

В началото на 90-те независимият производител Italdesign e отговорен за някои от най-запомнящите се концептуални модели на BMW. Сред тях обаче изпъква един - Nazca C2. Раздутият суперавтомобил, който дебютира през 1991 г., е предшестван от подобен концепт на Italdesign - Nazca M12 - и е изцяло различен като дизайн, от което и да е друго BMW. С изключение на бъбреците, разбира се. Nazca C2 участва в компютърната игра Need for Speed III, където геймърите имаха възможност да си представят какво е да караш този автомобил и неговия 5.0-литров V12 двигател, доработен от Alpina. След купето се появява и открита версия Nazca C2 Spider, която Italdesign определя като автомобил “за свободното време”



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:34 1
+ 0
- 0
sffsdf2368
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.